Strategický dobrodružný survival Gord o sobě dává vědět novým gameplay trailerem. Bývalí tvůrci Zaklínače a Frostpunku připravují svou vysněnou hru, která nás zavede do ponurého a děsivého fantasy světa se slovanskou atmosférou. Tohle místo obývají bohové, divoká zvířata a mýtické bytosti, včetně krvelačných příšer. Vy, jako vůdce kmene, musíte založit osadu a postarat se o to, abyste přežili útoky nepřátelských klanů, divokou faunu a nadpřirozené síly.

Do toho nesmíte opomenout jídlo a starost o duševní a fyzické zdraví svého lidu. Nemluvě o nemocích. Důležité také bude probouzet v lidech víru a cvičit je, aby dokázali bojovat. Z tohoto pohledu Gord připomíná mrazivou strategii Frostpunk, zatímco slovanskou atmosférou a výpravou družiny zase trilogii Zaklínače. V tomto případě jde o speciální mise, například s úkolem neutralizovat hrozby v lese, lov legendárního monstra nebo odhalení tajemství.

Jen pozor, úmrtí, nemoci a další neduhy budou mít značný vliv na morálku vašich vesničanů. Pokud něco podceníte, stane se vaše osada snadnou kořistí pro příšery. Váš lid totiž budou moci po vzoru Darkest Dungeon postihnout trvalé psychologické problémy. Pamatujte, že pokud se dostanou do příliš těžké a nebezpečné situace, nemusí to jejich duševní zdraví ustát. Bojový systém bude jinak jednoduchý. Oštěpy, luky a sekery doplní kouzla, tedy útočná a obranná zaklínadla, jež poskytnou výhodu na bojišti.

Hlavním cílem je postarat se o osud svého kmene. To znamená zejména postarat se, aby členové zůstali naživu, vybudovat vhodné budovy a posílat váš lid na nebezpečné mise. Důležité je, že osobní příběhy lidí a jejich mentalita ovlivní osud celé osady. Přece jen, úkoly budou formovat jejich osobnosti, ovlivňovat jejich rozpoložení a rozvíjet komunitu.

Gord vyjde 17. 8. letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.