Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Čtvrteční PS5 The Future of Gaming mělo být velkou akcí, Sony si dokonce zaplatila reklamu v americké sportovní televizi ESPN, aby se na přehlídku her pro PlayStation 5 dívalo co nejvíc lidí. Na druhou stranu včera společnost neváhala akci kvůli vzrůstajícím nepokojům ve Spojených státech odložit na neurčito.

- Uniklé příběhové spoilery neměly vliv na předobjednávky The Last of Us Part II, potvrzuje Sony s tím, že poptávka hráčů převyšuje Marvel's Spider-Man. Společnost porovnává počet předobjednávek ve stejném období před vydáním. Spider-Man je jednou z nejúspěšnějších PS4 exkluzivit a nejprodávanější hrou se superhrdinou v historii Spojených států. Jim Ryan, generální ředitel PlayStationu, doufá, že The Last of Us Part II bude hlavním hřebem současné generace.

- Paradox Interactive v Barceloně otevírá nové vývojové studio. Jde o sedmý tým provozovaný Paradoxem, jmenuje se Paradox Tinto a ateliér vede Johan Andersoon, veterán společnosti a tvůrce franšízy Europa Universalis. Andersoon má za úkol dát dohromady malý tým, který zpočátku bude pomáhat s vývojem Europa Universalis IV a později se zaměří na vývoj nové hry spadající do žánru grand strategií.

Přečtěte si také: Kalendář hráče: Nejzajímavější hry června

- Před půl hodinou, v pět ráno našeho času, byl oficiálně spuštěn Valorant. Riot Games zapnuli servery pro svou novou počítačovou hru. Valorant je bezplatná taktická střílečka, která v uzavřené betě získala mnoho pozornosti. Uvidíme, jak se ji bude dařit v plné verzi. Ta přináší i jednoho nového agenta: Reyna z Mexika.

- Za dva až tři roky mohou fyzické hry víceméně zmizet, tvrdí David Braben, šéf Frontier Developments (Planet Coaster, Jurassic World Evolution a Planet Zoo). Braben se opírá o data, která pocházejí z posledních týdnů a měsíců, kdy hráči po propuknutí pandemie ve velkém začaly kupovat digitální verze her. Podle prohlášení společností jako je Sony, Take-Two a EA tvoří digitální verze zhruba polovinu jejich prodejů na konzolích, podíl každým rokem roste.

- Tvůrci Desperados 3 krátce po vydání hry počítají s podporou amatérských překladů. Apoliener z komunity Prekladyher.eu začal skládat tým, aby se mohli co nejdříve pustit do českých titulků. Můžete se přihlásit.

- Náklady na vývoj her pro další generaci konzolí se mohou mírně zvýšit. Myslí si to prezident Sony s tím, že technologie umožní, aby grafika byla zajímavější a realističtější, což se odrazí na rozpočtech jednotlivých her. Ryan doufá, že vysoké náklady budou kompenzovány prvními majiteli PlayStationu 5, kteří si tyto hry zakoupí. Na druhou stranu nepůjde o drastické navýšení.

Přečtěte si také: Náš rozhovor s Halley Gross vám poodhalí zákoutí příběhu The Last of Us: Part II

- Godfall, loot shooter střílečka pro PlayStation 5 a PC, se připomněla teaser trailerem. Ten nám ukazuje třídu Silvermane. Pravděpodobně se měl titul ukázat na čtvrteční prezentaci PlayStationu. Godfall na trh dorazí koncem letošního roku, současně s PS5.

- Tvůrci série Just Cause a střílečky RAGE 2 potvrzují otevření nového studia ve Velké Británii. Společnost Avalanche bude mít novou kancelář v Liverpoolu. Otevře se v průběhu tohoto měsíce a ze začátku ve studiu bude pracovat 5 lidí. V dohledné době se má tým rozšířit na 50 lidí a do dvou let postupně expandovat. Nové zaměstnance hledá také centrála Avalanche.

- The Last of Us Part II bude hrou pro každého. Naughty Dog připravili 60 možností pro přizpůsobení hry, aby si dobrodružství Ellie vychutnal každý - bez ohledu na problémy nebo postižení. Hra bude přístupná, hráči budou mít k dispozici změnu barvy titulků, škálování uživatelského rozhraní a mnoho dalšího, včetně možnosti, aby hra četla titulky a vše, co Ellie vidí.

- Hře COVID: The Outbreak se nedaří. Polské studio Jujubee (autoři Kursk a Realpolitiks) rychlostí blesku připravili a 29. 5. 2020 na Steamu za 12 euro vydali real-time strategii, v níž hráči bojují proti globální pandemii koronaviru. Hráče ale hra moc nepřitahuje, podle dat SteamDB ji na Steamu v jeden čas nejvíce hrálo 31 lidí.

Přečtěte si také: Tenhle výkřik provází každou smrt - Co je Wilhelm scream?

- Killzone Mercenary nečekaně končí, Sony vypnula servery této střílečky pro PlayStation Vita. Hráči se snaží přesvědčit Sony, aby přehodnotila rozhodnutí a servery pro multiplayer spustila. Prý někteří z nich si hru koupili teprve nedávno.

- Xenoblade Chronicles: Definitive Edition pro Nintendo Switch se ve Velké Británii za úvodní týden prodává dvakrát lépe než originál na Wii. Druhou nejprodávanější hrou týdne je druhá Switch exkluzivita Animal Crossing: New Horizons. Pak Call of Duty: Modern Warfare, GTA V, FIFA 20, Days Gone, Star Wars Jedi: Fallen Order, Minecraft ve verzi pro Switch, The Last of Us: Remastered a PS VR Worlds.