Aktualizace: Na akciovém trhu se dějí věci, Activision Blizzard v NASDAQ nahradí The Trade Desk, Inc. To signalizuje, že se Microsoft připravuje převzít Activision Blizzard před pondělním otevřením burzy. K dokončení akvizice by mohlo dojít už o víkendu, případně v pondělí ráno.

Připomínáme, že současné nařízení ve Spojených státech, které brání Microsoftu koupit Activision Blizzard, vyprší v pátek 23:59 místního času (u nás sobota ráno). Tedy za předpokladu, že ho okresní soud nyní neprodlouží, když se Federální obchodní komise (FTC) odvolala.

Důvod odvolání bychom se od FTC měli dozvědět dnes odpoledne/večer. Odpověď od soudu se očekává v pátek před vypršením dočasného zákazu dokončení akvizice z června.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Telenovela bude pokračovat. Federální obchodní komise (FTC) podala odvolání proti verdiktu soudního řízení. Soudkyně Jacqueline Scott Corley v San Franciscu před dvěma dny zamítla žádost FTC o dočasné zablokování akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za 68,7 miliardy dolarů. Cílem odvolání je získat předběžný soudní příkaz, jenž by zablokoval spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty do soudního řízení naplánovaného na srpen.

FTC požaduje, aby soud vydal mimořádné rozhodnutí o prodloužení stávajícího dočasného zákazu. Ten byl vydán v červnu a vyprší 14. 7. 2023 (na konci dne amerického času). Pokud soud bude rozhodovat déle, mohl by Microsoft koupit Activision Blizzard před jeho verdiktem (v pondělí nebo v úterý). Nové argumenty FTC v současné době neznáme, na veřejnost se dostanou později.

„Rozhodnutí okresního soudu jednoznačně dokazuje, že tato akvizice je dobrá jak pro hospodářskou soutěž, tak pro spotřebitele,“ uvedl ve vyjádření Brad Smith z Microsoftu. Vedení technologického gigantu je pochopitelně zklamáno a bude se bránit dalším snahám o oddálení akvizice.

Mluvčí Activision Blizzard k tomu přidala: „Fakta se nezměnila. Jsme přesvědčeni, že Spojené státy zůstanou mezi 39 zeměmi, kde může být fúze uzavřena.“

Mike Ybarra, prezident Blizzardu, si na Twitteru rýpl, když k odvolání FTC napsal: „Vaše daně v praxi“.

Microsoftu dochází čas. V dohodě s Activisionem Blizzard se zavázal, že transakce proběhne do 18. 7. 2023. Pokud do té doby nebude dohoda uzavřena, tak Microsoft musí zaplatit Activisionu Blizzard pokutu ve výši 3 miliard dolarů. Současně by musely obě strany znovu jednat, pokud by chtěly pokračovat ve spojení.

Microsoft má problémy také u britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). Ten má obavy z dopadu na cloudový trh. Po verdiktu soudkyně se zdálo, že nacházejí cestu, aby se dohodli. Později se ukázalo, že jednání jsou v rané fázi.