Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) hází Microsoftu klacky pod nohy. Zdá se, že se úředníci nehodlají rychle vzdát a mohou zahájit nové vyšetřování akvizice Activisionu Blizzard.

Včera společnosti Microsoft a Activision Blizzard vyhrály klíčový právní spor s americkou Federální obchodní komisí. Hned poté požádaly CMA o pozastavení soudního jednání s cílem znovu jednat. Britský úřad byl otevřen jednat, Microsoft měl nabídnout malý odprodej. Alespoň to včera večer tvrdil David Faber z CNBC.

Jak se dnes ukazuje, jednání Microsoftu, Activisionu Blizzard a CMA jsou v počáteční fázi. Není tak vůbec jisté, že dojde k rychlému vyřešení obav CMA. Navíc vše může vést k novému vyšetřování fúze. To by výrazně protáhlo celou kauzu. Microsoft musí akvizici dotáhnout do konce nejpozději 18. 7. letošního roku. Pak už totiž nebudou platit vyjednané podmínky s Activision Blizzard.

„Strany nemohou po vydání závěrečné zprávy předložit nová nápravná opatření, mohou se však rozhodnout dohodu restrukturalizovat, což by mohlo vést k novému vyšetřování fúze. Společnosti Microsoft a Activision uvedly, že zvažují, jak by bylo možné dohodu upravit, a úřad CMA je připraven s nimi na tomto základě jednat. Tato jednání jsou zatím v počáteční fázi a povaha a načasování dalších kroků budou včas stanoveny. Přestože obě strany požádaly o přerušení odvolacího řízení společnosti Microsoft, aby mohly tyto diskuse proběhnout, rozhodnutí CMA uvedené v závěrečné zprávě zůstává v platnosti,“ vyjasnil současnou situaci pro The Verge mediální pracovník CMA Billy Proudlock.

Sílí názory, že Microsoft koupí Activision Blizzard i bez dohody s britským regulátorem. Už dříve představitelé Microsoftu varovali, že se mohou odejít z Británie. V opačném případě by totiž musel Microsoft zaplatit Activisionu Blizzard pokutu ve výši 3 miliard dolarů. Kdyby poté chtěl vydavatele Call of Duty koupit, musely by obě strany jednat o podmínkách (zejména ceně).

CMA se obává o dopad na vznikající trh cloudových her. Dle původní zprávy Microsoft nedokázal účinně řešit obavy v odvětví cloudových her. Tady je ona zpráva:

„Společnost Microsoft již nyní představuje odhadem 60-70 % celosvětových cloudových herních služeb a má další významné silné stránky v oblasti cloudových her díky vlastnictví konzole Xbox, předního operačního systému pro osobní počítače (Windows) a globální infrastruktury pro cloud (Azure a Xbox Cloud Gaming).“

„Akvizice by posílila náskok společnosti Microsoft na trhu tím, že by získala kontrolu nad důležitým herním obsahem, jako jsou Call of Duty, Overwatch a World of Warcraft. Důkazy, které má CMA k dispozici, naznačují, že v případě neexistence fúze by Activision začal v dohledné době poskytovat hry prostřednictvím cloudových platforem.“

„Cloud umožňuje britským hráčům vyhnout se nákupu drahých herních konzolí a počítačů a dává jim mnohem větší flexibilitu a možnost volby způsobu hraní. Umožnit Microsoftu zaujmout tak silnou pozici na trhu cloudových her právě ve chvíli, kdy se začíná rychle rozvíjet, by znamenalo riziko, že budou podkopány inovace, které jsou pro rozvoj těchto možností klíčové.“

Otázkou ještě zůstává postoj Federální obchodní komise (FTC). Dle zdrojů agentury Bloomberg se má přiklánět k odvolání. To by prý mohlo být podáno už dnes.

*V článku bylo původně uvedeno, že se Microsoft s CMA dohodl na menším odprodeji. CNBC později svůj článek upravili a nyní tvrdí, že Microsoft nabídl menší odprodej.