Určitě každý z vás, kdo někdy hrál The Sims, ať už druhý, třetí nebo čtvrtý díl jistě ví, že kolem hry vzniká spousta komunitní tvorby. Ať už co se týká staveb, tvoření simíků podle slavných i méně slavných lidí nebo úplně nového obsahu jako je oblečení, nábytek, vlasy, nebo módy, které vznikají pro oživení či usnadnění hry, ale taky pro doplnění akcí, které hráčům chybí. (A to včetně kouření, zabíjení apod.)

Málokdo ví, že ke hře kromě těchto módů vznikají také příběhy, tedy spíše foto příběhy.  Vzniká jich spousta od různých tvůrců po celém světě. Výjimkou tomu není ani u nás v Česku. Zatím jsem nenarazila na žádný slovenský příběh i přes to, že naše komunity jsou spojeny. Věřím však, že někde nějaký mnou neobjevený určitě je.

Příběhů vzniká opravdu dost, možná že už zbytečně moc. Je opravdu uměním si teď získat příznivce, kteří vám budou příběh číst.  Důležitá je především originalita, což je při tak velké konkurenci dost těžké. Hlavně v porovnání s některými, kteří píší příběh už dlouhou dobu a nasadili laťku opravdu vysoko. Problém je také v tom, že zpětná vazba nefunguje. Tak se vám stane, že nikdo nenapíše, co si o příběhu myslí i když ho čte a líbí se mu. To může být dost demotivující. Další věcí je,  že ač se to nezdá, je tvorba příběhu spojená také s obrovskou trpělivostí. Proto abyste mohli některé věci nafotit, potřebujete pózy a práce s nimi je občas trošku nervy drásající. Hlavně práce se simíky je občas dost složitá. Díky jejich autonomii si občas dělají, co chtějí a vůbec je nezajímá, že zrovna potřebujete nafotit nějakou úžasnou scénu do příběhu.

Já sama čtu několik příběhů. Můj nejoblíbenější a zároveň bych řekla nejkvalitnější je od Irči Mikešové, která si přezdívá Panda Sims. Ona je právě ta, co nasadila laťku na československé scéně a dá se říci, že éru příběhů odstartovala. Málo kdo se jí alespoň vyrovná svou originalitou a nápadem. Začalo to tím, že chtěla jen ukázat svou rodinu a postupně se to rozvinulo ve složitý příběh se zápletkami, i když to původně vůbec nebylo v plánu. Rozhodně má i úžasné fotky, které samozřejmě k foto příběhům patří a vždy umí skvěle zachytit to, o čem píše. 

Podobně to má spousta jiných tvůrců příběhů. Většinou si jen vytvořili album ve skupině na facebooku, kam si přidávali své fotky a psali k tomu krátké popisky prozrazující, co se asi tak stalo. Postupně se to rozvinulo v popisky dlouhé, a tak vznikl příběh.

Z dalších českých tvůrců bych zmínila třeba Ivetu Divišovou vystupující jako Rhenaya Sims, která teď začala s novým příběhem. Také se pod jejím velením vydává MIK MAK Magazín. Ten začala tvořit s pár dalšími fanoušky a vychází vždy jednou za měsíc. Zajímavá je taky tvorba Veroniky Bastovoé s názvem Brittin koutek. Má opravdu originální příběh upíři rodiny a také je podle toho správně temný a pochmurný, což by mohlo oslovit i mužské publikum. Míša Potůčková alias Michelle Sims, má příběh spíše takový holčičí. Nyní však začala s úplně novým příběhem, který se zdá být tajemný až trošku hororový. Rozhodně je však má oba pěkně psané a umí simíky krásně nafotit. Poslední zástupkyní je Gabča Magicová Magic Sims která také původně začala jen s dokumentací své rodiny, kde vytvořila sebe a svého přítele. Teď je z toho opravdu zajímavý plnohodnotný příběh. Abych tu nezmiňovala samé holky, v klučičí zastoupení je tu Ludvík Burkacki se svou Sul Sul TV kde nedávno skončila série Velkého bratra. Každý měl možnost do pořadu přihlásit svého simíka a vidět ho ve vile spolu s ostatními soutěžícími. Nyní probíhá Love Island realityshow, kde simíci hledají partnera na celý život, plus soutěží o tučnou peněžitou výhru. Je to trošku jiné pojetí příběhů, jsou to spíše foto-pořady, ale je to rozhodně originální a zajímavé.

Já sama také píši příběh, proto vím, jaká je s tím práce a kolik času je potřeba do toho vynaložit, pokud to chcete mít alespoň trošku originální, zajímavé a hlavně čtivé. Vím, jak těžké je přemluvit lidi, aby vám dali vědět, jak se jim příběh líbí. Abyste měli zpětnou vazbu je to nyní spíše tak, že my, kdo píšeme, se podporujeme navzájem. Bohužel se s tím musíme spokojit, i když z ankety, která vznikla právě do výše zmíněného časopisu, víme, že naše příběhy čte spousta lidí.

A jako bonus na závěr: 10.11.2017 jsme se konečně dočkali dodatku Psi a kočky, který je nyní středem všeho dění v komunitě a rozhodně i v příbězích. Za sebe můžu říct, že po pár hodinách hraní je to jednoznačně nejlepší dodatek s mazlíčky, který kdy série The Sims měla. Neváhejte nad koupí, jděte do toho, stojí to za to. Kromě nového města, nového povolání a těch roztomilých chlupáčů si užijete i spoustu zábavy a většinu času strávíte jen tím, že budete pozorovat, jaké vylomeniny vaše psy a kočky zase vyvádí.

Dejte mi do komentářů vědět, zda jste se s nějakým příběhem i třeba od zahraničních tvůrců setkali a zda nějaký čtete, případně který je váš oblíbený. Případně se podělte o své zážitky z hraní nového dodatku