Společnost Konami se rozhodla k velkému kroku a svou fotbalovou sérii Pro Evolution Soccer (PES) mění v bezplatnou hru eFootball. Ta přinese nové režimy, nový styl vydání a mnoho dalšího.

eFootball připravují tvůrci PES na technologii Unreal Engine, hra bude free-to-play a vyjde během letošního roku na PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One a PC. Následovat budou verze pro iOS a Android. Možnou verzi pro Nintendo Switch odmítl mluvčí Konami komentovat.

Během letošní zimy budou všechny verze podporovat cross-play, ačkoli hráči na mobilech budou muset pro cross-play s hráči na konzolích a PC používat gamepad.

„Na pevných základech Unreal Enginu, který nám umožnil znovu vytvořit a výrazně vylepšit projevy hráčů, jsme provedli řadu změn, abychom postavili nový engine, jenž bude pohánět eFootball po mnoho let,“ prozradil producent Seitaro Kimura. „Díky výkonu nové generace konzolí a naší úzké spolupráci s elitními fotbalisty přináší eFootball nejintenzivnější a nejrealističtější hratelnost, jakou jsme kdy vytvořili.“

Nový engine postavený na základech Unreal Enginu má umožnit přepracované a vylepšené animace. Konami zmiňuje technologii zvanou Motion Matching, která vybírá ty nejvhodnější animace ze široké škály animací na základě pohybů hráčů na hřišti. Systém má poskytnout čtyřikrát více animací než kdykoli předtím. Díky tomu dosahuje nevídané úrovně realismu. Motion Matching má být využit na všech platformách.

Zásadní informací je, že všechny verze hry, od konzolí nové generace až po mobily a tablety, budou po funkční stránce stejné. To pravděpodobně znamená postupné ukončení úspěšného PES Mobile.

Se spuštěním eFootball se mění strategie Konami. Japonská společnost nebude každý rok vydávat placenou verzi svého fotbalu, místo toho bude eFootball pravidelně aktualizovat, mimo jiné bezplatnými ročními aktualizacemi pro nové sezóny. Nějaký obsah ale bude placený, mimo jiné další režimy.

Na začátku života platformy eFootball počítá Konami s tím, že nabídne exhibiční zápasy s devíti fotbalovými kluby. Mezi nimi najdeme FC Barcelonu, Juventus, FC Bayern nebo Manchester United. Další režimy budou zahrnuty ve volitelných placených DLC. O MyClubu, obdobě FIFA Ultimate Team v PES, ani o Master League, nepadla zatím ani zmínka. I když první jmenovaný bude pravděpodobně zastoupen módem Team Building, jenž se v eFootball objeví později.

Zatím není jasné, jakým způsobem budou přidávány nové týmy, jak bude fungovat rozdělení režimů a jakým způsobem bude eFootball vydělávat. Konami však tvrdí, že hra je navržena tak, aby byla spravedlivá a vyvážená pro všechny hráče.

ZAČÁTEK PODZIMU

  • Revoluční herní zážitek
  • Mezigenerační matchmaking (PlayStation 5 vs. PlayStation4, Xbox Series X|S vs. Xbox One atd.)
  • Exhibiční zápasy s FC Barcelona, Juventus, FC Bayern, Manchester United a dalšími kluby

BĚHEM PODZIMU

  • Cross-platform mezi konzolemi a PC
  • Team Building Mode (pracovní název) - sestavte si vlastní tým
  • Online ligy (pracovní název)
  • Match Pass System - získávejte předměty hráče hraním eFootball

BĚHEM ZIMY

  • Podpora ovladačů pro mobily
  • Plnohodnotní multiplatformní matchmaking se všemi platformami, včetně mobilů (vyžaduje gamepad)
  • eSports Tournaments Kick-off