Studio Turn 10 představilo multiplayer hry Forza Motorsport a zároveň přiznalo, že při vydání bude postrádat tři důležité možnosti. Také došlo na představení dalších dvou tratí: Kyalami Grand Prix Circuit a Grand Oak Raceway.

Kyalami je závodní okruh v Jihoafrické republice, kde se proháněly formule 1 v letech 1967 až 1980, 1982 až 1985, 1992 a 1993. V letech 1998 až 2002 hostil okruh závody série World Superbike. Zatímco Grand Oak Raceway je po Eaglerock Speedway druhou vymyšlenou tratí ve Forza Motorsport. Kombinuje dlouhé rovinky se zatáčkami, které budou výzvou pro efektivní výjezdy. Trať má celkem sedm začátek a délku 3,73 kilometru.

Pokud jste se těšili, že si s kamarádem zahrajete novou Forzu Motorsport v režimu rozdělené obrazovky, tak bohužel. Chybět bude také divácký režim a závody proti umělé inteligenci v některých módech pro více hráčů.

Kvůli vyšší grafické věrnosti museli vývojáři kompletně přepracovat renderovací engine. V důsledku toho je obtížné přidat mód rozdělené obrazovky a při uvedení na trh nebude k dispozici. Z odpovědi kreativního ředitele Chrise Esakiho vyplývá, že split-screen přidají později. Temněji to vypadá se zbývajícími dvěma funkcemi.

Esaki při posledním vysílání Forza Monthly tvrdil, že nepovažují za závodění to, když se hráči připojí do multiplayerového závodu a zaberou místa, aby se pouze dívali. Z odpovědi tak nějak vyplývá, že tahle možnost možná ve Forza Motorsport ani nebude, zatímco závodění proti AI v níže představeném featured multiplayeru bude někdy později.

I když to tak nemusí vypadat, tak tvůrci se hodně zaměřili na multiplayer, chtějí hráčům přinést čisté a soutěživé závodění a poskytnout robustní základ s nastavením závodění podle vašich představ a představ vašich přátel. Takovým základem jsou předem definované živé události v reálném čase. Jmenují se Featured Multiplayer a jsou navrženy jako skutečné závodní víkendy, kdy se začíná v konkrétní reálný čas. Tady se slučují režimy Hoppers a Leagues z předchozích her.

Featured Multiplayer obsahuje speciální závody pro různé automobilové divize, jako jsou vozy GT, vozy LMP1 a Touring, open class, závody ve světle reflektorů a také kvalifikační série pro nové hráče. Každá událost má uzávěrku přihlášek a oficiální čas startu, probíhá živě na oficiálních serverech a před vstupem se vám zobrazí rozvržení trati, počet kol, denní doba, počasí a teplota. Jak už to během závodního víkendu bývá, skládá se z tréninku a kvalifikace pro zajetí svého nejlepšího kola, které určí vaši startovní pozici. Do závodu se můžete připojit nejpozději 5 minut před jeho začátkem a maximální počet hráčů je 24. Pokud pokazíte své testovací nebo kvalifikační kolo, tak ho můžete přeskočit a začít znovu. Jen pozor, v kvalifikaci máte k dispozici omezený počet kol.

Samozřejmě nechybí soukromé multiplayerové závody, kde si vyberete z řady herních režimů, jako jsou okruhové závody, závody na čas nebo závod více tříd. Přizpůsobit můžete délku závodu, třídu vozů a vybrat trať, stejně tak určit pravidla. Tady je rovněž možné pořádat vytrvalostní závody.

Velký důraz je kladen na vylepšování vozu. Jeho systém je součástí celé hry (Builders Cup, Free Play, Rivals a multiplayer). Autoři vás chtějí motivovat, abyste trávili čas vývojem a testováním vylepšení pro nacházející závod. Můžete uspořádat soukromé setkání, kde společně vyzkoušíte konkrétní auta s vylepšením. Motivovat vás má také nižší cena vozu. Ty nejdražší se pohybují v řadách stovek tisíc kreditů, nikoli milionů kreditů, jak tomu bylo ve Forza Motorsport 7.

Naopak režim Rivals je místo, kde musíte pořádně zatlačit a snažit se získat každou milisekundu s vybranou kombinací vozu a tratě. Nebojte, díky Track Mastery můžete snadno zjistit, ve kterých zatáčkách a úsecích trati ztrácíte nejvíce času.

Abychom to měli kompletní, tak Builders Cup je režim kariéry pro jednoho hráče se zaměřením na stavbu aut. Jde o duchovního nástupce kariérních režimů z Forza Motorsport 3 a 4. Přebírá kouzlo toho, čím byly tyto hry tak výjimečné, modernizuje je a žánrově je propojuje s vývojem RPG.

Forza Motorsport vyjde 10. 10. letošního roku na Xbox Series X/S a PC. Hra bude dostupná také v předplatném Game Pass.