Nová Forza Motorsport pro Xbox Series X/S a PC vypadá skvěle. Vývojáři z Turn 10 Studios vědí, co dělají a s hrdostí představují režim kariéry pro jednoho hráče, který je duchovním nástupce režimu kariéry ve třetím a čtvrtém díle.

Singleplayerová kariéra se jmenuje Builders Cup a tvůrci o ní sebevědomě mluví jako o CarPG – závodním RPG, jehož základním pilířem je nalézt auto, které vám bude nejvíce vyhovovat, upravit ho a vylepšit podle představ a vyhrávat s ním závody. Tímhle kolečkem byste si měli projít před každým šampionátem. Mělo by jít o ideální možnost, jak si postupně vyzkoušet automobily z jednotlivých kategorií. Samozřejmě si je můžete detailně prohlédnout ve showroomu.

Poprvé v historii série se bude kampaň postupně rozšiřovat o nové vozy a tratě, takže by mělo být o zábavu dlouhodobě postaráno. Autoři chtějí, aby nová Forza Motorsport byla hrou pro každého, takže si na své přijdou hráči vyhledávající arkádu, kteří nechtějí nic moc nastavovat a spoléhají se na různé asistenty, stejně tak hráči prahnoucí po simulaci a nastavení sebemenší věci.

V obou případech se budou hodit Open Practice, jenž jsou součástí každého závodu v Builders Cupu. Ve volném tréninku můžete bezstarostně jezdit, testovat limity svého vozu a posoudit jeho potenciál. Tady se na řadu dostává Car Mastery a Track Mastery. Hra bude měřit průjezd každou zatáčkou, porovnávat s vašimi předchozími pokusy a na základě výkonu získáte Car XP, takže váš vůz bude nyní levelovat v reálném čase, zatáčku po zatáčce. Car XP vám postupně odemkne různá vylepšení, ale budou tady také limity toho, co vše můžete na auto namontovat. Opět dle Car XP.

Vývojáři doporučují s dostupnými vylepšeními experimentovat a najít nejvhodnější kombinaci. Jsou si jisti, že tento nový přístup přiměje hráče stavět svůj vysněný vůz, a ne pořád nakupovat nové a nové automobily. Vždyť k překonání konkurence máte mít k dispozici více než 800 vylepšení výkonu. Značný výběr bude také v případě vozů. Těch bude více než 500, s nimiž si užijete 20 světoznámých prostředí, včetně fanoušky oblíbených lokalit a několika rozvržení tratí, z nichž každé má plně dynamickou denní dobu s počasím a jedinečnými jízdními podmínkami.

Je tady také Challenge the Grid, abyste si mohli závody nastavit dle svého, včetně vašeho startovního místa, obtížnosti umělé inteligence a dalších parametrů, které ovlivní také to, jakou odměnu na konci závodu obdržíte. Čím obtížnější závod, tím vyšší odměna.

Se vším jde ruku v ruce velký pokrok v technologii AI Drivatar. Soupeři ovládáni umělou inteligencí mají být rychlejší, a to bez použití jakýchkoli cheatů nebo hacků. Vylepšení se dočkala také fyzika, aerodynamika a další věci.

Někomu ale může vadit, že Forza Motorsport bude vyžadovat připojení k internetu. Neobejdete se bez něj ani při hraní Builders Cupu pro jednoho hráče. Offline bude možné zapnout pouze Free Play, kde si vyberete vůz a trať a užijete si rychlý závod.

Jak je u série zvykem, v Turn 10 chystají dodatečný obsah (Car Pass, VIP členství, další balíčky aut), ale už ne žádná menší placená DLC. Ve hře také nejsou žádné loot boxy. Potvrzeno je systematické vydávání vozidel zdarma.

Jak se vám nová Forza Motorsport líbí? Na trať vyjede 10. 10. 2023 ve verzích pro Xbox Series X/S a PC. Bude součástí Game Passu.