Jelikož je kdysi nenáviděná služba Games for Windows Live, která se starala o multiplayer, achievementy, DLC nebo DRM, již několik let neaktivní, v minulosti došlo k jejímu odstranění z celé řady populárních PC her. Batman: Arkham Asylum, Bioshock 2, Red Faction: Guerrilla, se značným zpožděním i GTA IV... tyto tituly a mnohé další kdysi Games for Windows Live vyžadovaly, ale postupem času přesedlaly na Steam či jiného herního klienta. Z jedné populární hry však služba stále ne a ne zmizet - z Falloutu 3. I to se ale nyní mění.

Fallout 3 z roku 2008 je již řadu let k dostání na Steamu, a to ve dvou verzích. Buď si můžete zakoupit základní hru, k níž lze obvyklým způsobem dokoupit DLC, nebo si lze pořídit GOTY edici, která má v sobě automaticky veškerý dodatečný obsah zahrnutý. Přítomnost Games for Windows Live přímo neznemožňovala jejich spuštění, na rozdíl od ostatních her totiž s touto službou nebyly svázány žádné důležité funkce typu ukládání nebo multiplayeru, přesto ji obě verze hry při stažení automaticky instalovaly a poté aktivovaly při každém spuštění. To mělo za následek mimo jiné horší podmínky při spuštění s novějším operačním systémem nebo bez připojení k internetu. Nově však došlo k vydání aktualizace, která tomu zabrání.

Ať už tedy na Steamu vlastníte základní Fallout 3 nebo GOTY edici, při stažení hry se již nestáhne ani nenainstaluje nic spojeného s Games for Windows Live. Těm, kteří mají třetí Fallout aktuálně nainstalovaný, pak tvůrci ze studia Bethesda Game Studios doporučují jej odinstalovat a znovu stáhnout. Tím by mělo dojít ke smazání všech stop po nepopulární službě z vašeho PC.

Vztah Falloutu 3 ke Games for Windows Live byl přitom vždy zvláštní. Zatímco ostatní hry po vás při prvním spuštění chtěly CD klíč, připojení k internetu nebo stažení dalších dat, přičemž ani poté nebylo jisté, že se dostanete k samotnému hraní, Fallout 3 bylo možné spárovat s GFWL třeba i v případě, že jste spustili pirátskou verzi. Česká verze dokonce Games for Windows Live vůbec neobsahovala.

Což nám připomíná, že když už si vývojáři dali tu práci po 13 letech od vydání Falloutu 3 odstranit nenáviděnou formu DRM, mohli by konečně doplnit oficiální českou lokalizaci, která na Steamu, stejně jako na GOG.com, chybí. Přitom novější a populárnější Fallout: New Vegas češtinu v obou obchodech nabízí. Ale to už bychom asi chtěli příliš.