Všichni si určitě vybavíme soud Epicu proti společnostem Apple a Google. Řešilo se, co vůbec můžou firmy pustit na své obchody na mobilních platformách či jak musí ovlivňovat vývojáři ceny svých produktů kvůli vysokému podílu, co si tyto firmy berou. Jakožto hráči jsme to nejvíce pocítili smazáním Fortnite z obchodů na iOS a Android. Ovšem někteří se k němu mohli dostat. Například výkonnější Samsung zařízení si mohla hru stáhnout z obchodu Galaxy. Postupně i někteří Android uživatelé jiných značek získali možnost si stáhnout Epic Launcher přes stránky Epicu. Jenže vše se změnilo v polovině srpna, kdy si uživatelé iOS v Evropské unii mohli také tento launcher stáhnout. V ten den došlo ale k více změnám, protože krom Fortnitu zde byl již vydaný spin-off Rocket League s podtitulem Sideswipe, ale hlavně se zde objevila populární hra Fall Guys. A to v neosekané podobě. Upřímně, z toho jsme asi nejvíce nadšeni.

Začneme s titulem, který jsme si představovali před dvěma roky – Rocket League Sideswipe. Tahle variace na 2D fotbalové hry se nachází již v 17. sezóně. Což je náznakem, že se hře doopravdy daří. Ale od svého uvedení se nijak výrazně nezměnila. V základu zde máte režimy 1v1 nebo 2v2. Můžete si ovšem vybrat, jestli chcete hrát klasickou variaci fotbalu, nebo hrát s mutátory, které pozmění chování hřiště a vozidel. Zápasy jsou velmi rychlé, takže se akorát hodí na hraní na cestách nebo pro mě za mě i na záchodě. Získávání nových úrovní vám tak nezabere desítky hodin. Z battle passu získáváte kosmetické odměny, které se bohužel až na výjimky nesdílí s těmi v hlavní hře Rocket League. Což je upřímně docela dost zklamání. Větší propojení má Rocket League s Fortnitem. Tam se velké množství odměn přenáší, hlavně i z toho důvodu, že obchod je částečně propojen. Každopádně, pokud sháníte menší titul s jednoduchými mechanikami, u kterého nemusíte sedět desítky minut, tak Sideswipe si užijete. Hlavně, což je velká výhoda, ho můžete hrát i v offline režimu proti umělé inteligenci.

Což se bohužel nedá říct o Fortnite, i když některé zápasy doplňuje o počítačem ovládané postavy. Každopádně ze všech tří zmíněných her nabízí nejvíce zábavy. Krom klasického battle royale nabízí i režim bez stavění, Rocket Racing, Festival, LEGO Fortnite a tisíce map od uživatelů, které mohou kombinovat všechny režimy. Dokonce zde najdete i Fall Guys mapy od hráčů. Pokud jste někdy přemýšleli nad dodatečným ovladačem k mobilu, tak zde se bude doopravdy hodit. ASUS ROG Tessen je v tomhle perfektní. Disponuje vším, čím by prémiový ovladač měl. Hlavně se jednoduše připojí přes USB-C, takže nemusíte složitě řešit nastavení či zpoždění způsobené bezdrátovým připojením. Klasický battle royale, který má nyní Marvel tematiku, se samozřejmě bude lépe ovládat na ovladači. Nemusíte složitě překlikávat při sbírání předmětů nebo nabíjení. Uprostřed akce je každá setina navíc rozhodující. To stejné platí i o závodním režimu Rocket Racing. Driftování, které slouží k získávání zrychlení, je téměř nemožné provést správně na dotykové obrazovce. Festival je variací na Guitar Hero, dokonce od stejných tvůrců. Krom kooperačních režimů ovšem nabízí i Battle Stage, kde si navzájem s ostatními hráči škodíte. Ten si ovšem perfektně užijete i na dotykové obrazovce. Podobně jako u Sideswipe jde o kratší hry. Jen tady s tou přidanou hodnotou, že u toho posloucháte písničky napříč všemi žánry. Ale osobně jsem nejvíce času trávil hraním LEGO Fortnite. Tahle variace na Minecraft je perfektní. Můžete ji jednoduše hrát s kamarády, máte zde mise, spolupráci se Star Wars, aktualizace a nové předměty a lokace přichází znatelně rychleji než u konkurence. A hlavně můžete hrát se skiny z ostatních režimů. Což platí i pro kolaborace. Takže například se Spider-Manem můžete zabíjet kostlivce, pomáhat rebelům ze Star Wars a velmi brzy i navštívit létající ostrovy jak z Avatara a ochočit si legendární Klomby.

Pokud vám to nebude stačit, tak si můžete vyzkoušet i uživatelské mapy. Nově nabízí i překážkové dráhy pro Fall Guys fazole. Takže krom stříleček z první osoby si můžete zazávodit, vyzkoušet parkour mapy nebo právě hrát Fall Guys ve stylu Only Up.

Jenže nově můžete na mobilech mít i plnohodnotný Fall Guys zážitek. Žádné osekání nebo jiná verze jako u Rocket League. Stejně jako Fortnite, i zde hra disponuje cross-playem. Takže pokud jste pryč a chcete si zahrát s kamarády, kteří hrají na PC nebo na konzolích, tak jednoduše můžete. Po přihlášení se vám přenesou i všechny odměny a úrovně. Prostě vše. Po grafické stránce se samozřejmě hra nemůže rovnat, ale alespoň běží na stabilních 60 snímků za sekundu. Což je v tomhle případě důležitější. Ovládání je příjemné, rozpoložení tlačítek ideální a vše je responzivní. Takhle se má dělat port na mobily. Ani bych se nedivil, kdyby časem přišel i port plnohodnotné verze Rocket League.

SPONZOR POŘADU: Mobil Asus ROG Phone 8 Pro a ovladač ASUS ROG Tessen

A víte, jak se mají dělat dobré mobilní telefony? No, to je jednoduché. Stačí se podívat například na herní mobil ASUS ROG Phone 8 Pro, našeho sponzora pořadu. Mobilní telefon disponuje AMOLED displejem s technologií LTPO a využívá platformu Snapdragon 8 třetí generace a přináší vylepšené řešení chlazení. A pokud chceš svůj zážitek posunout na další úroveň, pořídit si můžeš také mobilní ovladač ASUS ROG Tessen, který je krytem, ovladačem i nabíječkou současně a dosáhnete s ním plynulejšího a ergonomičtějšího ovládání. A to určitě oceníte nejen při hraní hry, jako je právě Rocket League.

Ale ten i další hry, o kterých jsme se dnes bavili, není vše, co Epic Launcher nabízí. Čtvrtou aplikací je Postparty. Upřímně, pokud nejste obrovitánský fanoušek již zmíněných her, tak ji nejspíš ani nevyužijete. Zde totiž můžete sdílet vaše nejlepší záznamy z Fortnite a Rocket League s ostatními hráči. Můžete se taky podívat na nejlepší momenty ostatních hráčů. Ale ve finále to použijete spíše ve chvílích, kdy jste někde s kamarády a chcete jim ukázat vaše nejlepší momenty. Ale zase aplikace není nikterak náročná ani velká, takže proč ji nevyužít. Aspoň máte své nejlepší momenty u sebe a nemusíte si je někde separátně složitě zálohovat.

Epic Launcher tak toho nabízí mnohem více než jen Fortnite. V budoucnu by se měl rozšířit o další hry a aplikace. V současnosti i tak nabízí dost obsahu a zábavy, což je to nejhlavnější. Sideswipe je ideální pro méně výkonná zařízení a pro příležitostné hráče. Fortnite zase z vašeho zařízení vytěží maximum a zabaví na desítky hodin. A v neposlední řadě Fall Guys nabízí jakýsi mezikrok. Takže ve finále si každý typ hráče najde to svoje. Rozhodně můžeme doporučit!

Partnerem epizody je ROG Phone 8