S nadcházející generací konzolí tu máme dvě odlišné strategie. Microsoft se nezaměřuje čistě na konzoli Xbox Series X, ale slibuje, že si jejich nové hry zahrajete také na Xboxu One a počítači s operačním systémem Windows 10. Sony u PlayStation 5 zase sází na exkluzivní tituly jako jsou Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart nebo Horizon: Forbidden West.

Sony se snaží hráče přimět ke koupi konzole skrz exkluzivity, které si jinde nezahrají, zatímco Microsoft bere své platformy jako jednu rodinu a nechává na hráčích, na čem budou hry hrát.

Podle Phila Spencera jsou exkluzivity v rozporu s tím, o čem je hraní her. Šéf herní divize Microsoftu říká, že středobodem jejich strategie není zařízení, ale hráč. Spencer se v rozhovoru s GamesIndustry.biz vymezil proti tomu, že by hráče na Xbox Series X lákal exkluzivitami. Tento přístup Microsoftu je vidět také u předplatného Xbox Game Pass, které se postupně dostává na Windows 10, stejně tak cross-play hraní a Xbox Live na počítačích.

Spencer nesouhlasí s tím, že by tato strategie omezovala vývojáře kvůli optimalizaci hry na méně výkonný Xbox One. Šéf zelené konzole tento proces přirovnal k počítači, pro který musejí tvůrci svou hru také optimalizovat a vytvořit různá grafická nastavení. Nemáte mít strach, že by hra na dvou generacích konzolí trpěla a nemohla využít plný potenciál nové konzole. Současně ale Spencer přiznává, že nejlepší verzi hry najdeme na počítači, která je nejvýkonnější platformou. I hry od Microsoftu budou na počítači vypadat lépe.

Není to zas tak dávno, co Microsoft na Xbox One vydával exkluzivity. Pak ale změnil názor a začal se soustředit nejen na konzoli, ale také na Windows 10.

Xbox Series X a PlayStation 5 dorazí na trh koncem letošního roku.

Přečtěte si také: Konzole od Microsoftu bude konečně v češtině a slovenštině