Konzole od Microsoftu se konečně naučí česky a slovensky. Postará se o to připravovaná aktualizace, kterou od včerejšího večera testují hráči v programu Xbox Insider. Současně to znamená, že Xbox One bude náš jazyk podporovat. Tím pádem by vývojáři neměli mít problém s lokalizovanou hrou. V několika případech se stalo, že hra měla češtinu, ale na Xboxu One nešla zapnout. S tím by měl být konec.

Aktualizace nemá stanovené datum vydání. Předpokládá se, že dorazí v následujících týdnech. Kromě češtiny a slovenštiny obsahuje podporu i pro maďarštinu a řečtinu. Konzolista.cz dodává, že u Xboxu One je přeložené základní menu a nastavení. V některých částech lokalizace ještě chybí, ale update je teprve v alfa verzi a do vydání finální verze se to může změnit.

Možná si říkáte, že podpora přichází na konci generace. Jak ale dobře víme, nová generace Xboxu bude postavena na stejném systému. S největší pravděpodobností se tedy můžeme těšit na podporu našeho jazyka také na Xboxu Series X. Ten dorazí na trh koncem letošního roku a Microsoft připomíná možnosti konzole.

  • Výkon: Největší
  • Inteligentní doručení: Ano
  • Obnovení: Rychlé
  • Orientace: Výkonná věž
  • Tvar: Maximální proudění vzduchu
  • Díry: Zelené

Připomeňme, že začátkem letošního roku vznikla petice za českou lokalizaci menu Xboxu One a více her. Do dnešního dne se podařilo nasbírat 2764 podpisů. Autoři petice si dali za cíl 5000 podpisů. Už tedy nebude petice potřeba.

Microsoft své hry do češtiny moc nepřekládal. České titulky byly přítomny například u Forzy Horizon 4 nebo barevného dobrodružství Ori and the Will of the Wisps z letošního roku, ale chyběly u Gears 5, Halo: The Master Chief Collection, Crackdown 3 či Sea of Thieves. Snad je tohle znamení, že hry od Microsoftu budou mít češtinu častěji.

Přečtěte si také: Hry optimalizované pro Xbox Series X cílí na 60 snímků za sekundu v rozlišení 4K

Systém konkurenčního PlayStationu 4 se česky naučil koncem roku 2017. Lokalizaci přidala aktualizace s označením 5.0. Od té doby pravidelně vycházejí exkluzivity PS4 v češtině. Mj. Detroid: Become Human, God of War, Spider-Man, Days Gone, The Last of Us Part II nebo Ghost of Tsushima. U menších her dokonce Sony investovala do českého dabingu.