Oktanová akce, fascinující prostředí, hororové prvky a extrémní znovuhratelnost. To jsou hlavní lákadla PlayStation 5 exkluzivity Returnal od finského studia Housemarque, které si udělalo jméno arkádovými střílečkami jako Resogun, Alienation, Nex Machina a Matterfall.

Od exkluzivity se očekává, že ukáže potenciál hardwaru nové konzole. Podle vývojářů v tom Returnal nezklame a využije PS5 na maximum. To se týče nejen možností grafické karty, procesoru, operačních pamětí a rychlého SSD disku, ale také haptických vibrací a adaptivních spouští bezdrátového ovladače DualSense, stejně tak 3D audia.

„Ze specifikací, které PlayStation 5 nabízí, jsme dostali to nejlepší, co jsme mohli,“ uvedl Mikael Haveri, marketingový ředitel Housemarque, v rozhovoru pro BBC. „Projevuje se to v kontrastu velmi temného prostředí a skutečně jasného a barevného neonového světla,“ dodává.

Haveri si pochvaluje zejména 3D audio, které umožňuje, aby se hráč otočil za zvuky bez nějakých vizuálních vodítek. To má prohloubit zážitek.

Co se týče využití adaptivních spouští, tak tahle novinka poslouží pro alternativní palbu. Když spoušť L2 stisknete do poloviny, budete střílet klasicky přes míření, zatímco po úplném stisknutí se zbraň přepne do alternativního palebného režimu. Tak uvidíme, zda Returnal skutečně ukáže potenciál PlayStationu 5.

Přečtěte si také: PS5 a Xbox Series X/S mohou využít technologii AMD FidelityFX v reakci na DLSS od Nvidie

Šéf vývoje Harry Krueger zase v rozhovoru pro Mobile Syrup vypíchl atmosféru neustálého tajemství. Z toho důvodu vytvořili množství otázek, které příběh generuje. To má hráče přimět přemýšlet nad tím, co se kolem něj děje a co objevuje. Společně to má dopomoci ke znovuhratelnosti.

„V Returnal jsme chtěli vytvořit příběh, který by kladl spoustu otázek a byl záhadný a znepokojivý,“ prohlásil Krueger s tím, že v ideálním případě mají hráčům po dohrání zůstat nezodpovězené otázky, na něž bude chtít znát odpověď. Aby se je dozvěděl, musí si Returnal znovu zahrát, a ještě detailněji nahlédnout do historie mimozemské civilizace.

V Returnal hrajete za Selenu, která nouzově přistane v neznámém formujícím se světě zvaném Atropos a musí se vydat na cestu za svobodou skrz nehostinnou krajinu prastaré civilizace. V naprosté izolaci a o samotě musí zuby nehty bojovat o přežití. Znovu a znovu se jí to nedaří – a tak je nucená s každou svou smrtí svůj boj opakovat. Úkolem hráčů je vyřešit záhadu mimozemské planety, naučit se její historii a nahlédnout do mysli hlavní postavy dekódováním mlhavých vzpomínek.

Hra vyjde 30. 4. letošního roku. Pokud jste neviděli, nezapomeňte se podívat na poslední gameplay záběry. Video ukazuje, o čem tahle arkádová akce s příměsí hororu bude.