Dnes, 18. 10. 2022, je to 10 let od vydání Euro Truck Simulatoru 2. Pražské studio SCS Software oslavuje, děkuje komunitě, spouští malou událost v rámci World of Trucks a avizuje, že hra bude nadále dostávat nový obsah.

„Euro Truck Simulator 2 pochází z jiné éry herního průmyslu, z doby, kdy se PC hry většinou vydávaly v krabici na pulty obchodů. Naše první maloobchodní vydání ETS2 proběhlo na podzim roku 2012,“ píšou v blogovém příspěvku tvůrci s tím, že úspěch hry během prvních dnů po vydání byl pro ně naprosto nečekaný.

„Když jsme sledovali, jak se hra dostala na první místo žebříčků nejprodávanějších her v Německu, Velké Británii, Polsku a Francii, netušili jsme, že se stane takovým fenoménem,“ pokračují. O pár měsíců později, přesněji 16. 1. 2013, měl Euro Truck Simulator 2 premiéru na Steamu.

„To se ukázalo jako ještě bláznivější, když si hra zároveň vysloužila titul nejprodávanější hry na Steamu,“ dodává studio. Z malé hry zaměřené na simulaci kamionu, z okrajového žánru, se postupně stala velká hra v očích novinářů a globální hráčské komunity.

Svědčí o tom prodeje. Během prvních 10 let se prodalo přes 13 milionů kusů a na Steamu bylo zakoupeno více než 80 milionů DLC, od malých kosmetických balíčků až po velká rozšíření herního světa. A s expanzí v pražské kanceláři nekončí.

„Euro Truck Simulator 2 má před sebou minimálně další desetiletí dalšího růstu – je tolik funkcí, které ještě budeme chtít implementovat, a tolik nových věcí, které vám plánujeme přinést,“ prozrazují autoři. Bohužel už ale neřekli, na co se přesně může komunita těšit. Místo toho se věnují zmíněné World of Trucks události. Jde o malý úkol.

Každý, kdo doručí jeden libovolný náklad z libovolného města, tak získá jedinečnou odměnu v podobě speciálního achievementu do profilu World of Trucks a nátěru na oslavu desátého výročí pro váš kamion a návěs. Nutné je akorát jedno; mít propojen herní účet s World of Trucks.

Více se o plánech SCS Software možná dozvíme už dnes v 18:00 na streamu s generálním ředitelem Pavlem Šeborem (Twitch.tv). Ten bude rozdávat klíče do hry a nejspíš i DLC. Mezitím se bude soutěžit o dvě limitované edice volantů Thrustmaster.

Základní verze ETS2 obsahovala Rakousko, Belgii, Českou republiku, severovýchodní Francii, Německo, severní Itálii, Lucembursko, Nizozemsko, západní Polsko, Bratislavu na Slovensku, Švýcarsko a Spojené království. Dnes vypadá takto (plus Španělsko a Portugalsko).

Na závěr dodejme, že v SCS Software postupně vylepšují/modernizují jednotlivá města rozsáhlého světa Euro Truck Simulatoru 2 a v současné době pracují na rozšíření West Balkans, který přidá na mapu Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Kosovo, Černou Horu, Severní Makedonii, Srbsko a Slovinsko.

V Praze také vznikalo ambiciózní rozšíření Heart of Russia. Po ruské invazi na Ukrajinu ale bylo odloženo na neurčito a vyjde až po skončení války. Vývojáři nechtějí, aby bylo DLC vnímáno jako vyjádření podpory Rusům nebo tolerance agrese. DLC se mělo zaměřit na východ a jih rozsáhlého Ruska. Část Ruska v Euro Truck Simulatoru 2 již je. Konkrétně jde o Kaliningradskou oblast, kterou přidal balíček Beyond the Baltic Sea. Heart of Russia mělo přidat Moskvu a celou řadu dalších významných měst a lokalit.

Kromě toho se v SCS Software věnují American Truck Simulatoru.