Soud v kanadském Quebecu v roce 2015 rozhodl, že tabákové společnosti neučinily dostatečné kroky, aby varovaly své zákazníky před nebezpečím kouření a před závislostí. Ke stejnému verdiktu chce dospět kanadská advokátní kancelář Calex Légal, která připravuje soudní žalobu proti Epic Games. Ta obviňuje vývojáře Fortnite, že vědomě vytvořili velmi, velmi návykovou hru. Právnička z Calex Légal je dokonce přesvědčena, že Epic mnoho let zaměstnává psychology a ve spolupráci s nimi tvoří Fortnite s cílem, aby šlo o velmi návykovou hru.

Alessandra Esposito Chartrand, která zastupuje rodiče, uvedla, že chce dosáhnout výsledku, kdy Epic bude muset varovat hráče před návykovostí Fortnite a negativních dopadech. Její rozhodnutí jde ruku v ruce se Světovou zdravotnickou organizací. Ta v květnu letošního roku uznala zdravotní problémy spojené s hraním her, včetně závislosti.

Podle advokátní kanceláře se na ni obrátili rodiče dětí ve věku od 10 do 15 let a měli prohlásit, že kdyby věděli o návykovosti Fortnite, tak by své děti více sledovali, a hlavně by nedopustili, aby si děti zničily život. Jinými slovy by jim nedovolili Fortnite hrát, případně by to zarazili mnohem dřív.

Tady je ale nutné připomenout podmínky Epicu. Abyste si Fortnite mohli zahrát, musíte souhlasit s podmínkami. V nich je mj. uvedeno, že se vzdáváte svého práva žalovat společnost. Místo toho musí každý spor projít individuální arbitráží. Chartrand ale věří, že tento bod nemůže chránit vývojáře v případě porušení ochrany spotřebitelů a nutností chránit je před možnými riziky.

Tak uvidíme, jak celá tahle záležitost dopadne. Tým Indiana ji bude sledovat a informovat vás. Svůj názor vám ale mohu napsat již dnes. Jak všichni dobře víme, doba je uspěchaná a rodiče svým dětem raději strčí do ruky mobil/tablet, aby jim dítko dalo pokoj. Z toho mohou vznikat podobné situace. Je zkrátka nutné se zajímat o život svého dítěte a o to, co ve volném čase dělá. Ať si klidně Fortnite hraje, ale nic se nesmí přehánět.