Majitelé Xboxu Series X/S musí překousnout další hru, kterou si nějakou dobu nezahrají. Po Black Myth Wukong hlásí odklad na neurčito Enotria: The Last Song. K odkladu dochází krátce před vydáním. Na PC a PlayStation 5 akční soulslike inspirovaná italským folklórem vyjde 19. 9. 2024.

„I v nádherně propracovaném světě Enotrie se objeví nějaká temnota. Bohužel musíme oznámit odložení verze pro Xbox na neurčito. Chápeme, jak je tato zpráva pro komunitu Xboxu zklamáním. Bohužel, navzdory našemu nejlepšímu úsilí a tvrdé práci našeho specializovaného týmu jsme se setkali s problémy, které zpozdily naše vydání na platformě Xbox. Chceme zdůraznit, že se nejedná o rozhodnutí, které jsme učinili lehce,“ dočteme se v prohlášení.

„Omlouváme se za případné zklamání a upřímně děkujeme za pochopení a trpělivost. Jako nezávislé studio, které si hru samo vydává, pro nás vaše podpora znamená všechno a jsme odhodláni přinést Enotrii co největšímu počtu hráčů,“ dodává tisková zpráva bez dalších podrobností.

MICROSOFT UŽ DVA MĚSÍCE NEKOMUNIKUJE S TVŮRCI

Prohlášení okamžitě vyvolalo spekulace, že za odkladem na neurčito mohou problémy s optimalizací pro Xbox Series S. Méně výkonná verze konzole v loňském roce přidělala vrásky na čele tvůrcům hitu Baldur's Gate 3. Microsoft nakonec ustoupil od paritní politiky a umožnil vydat hru na Xbox Series S bez lokální kooperace.

Tentokrát o Xbox Series S nejde. Jde o nekomunikaci ze strany Microsoftu. Alespoň to tvrdí generální ředitel Jyamma Games. Jacky Greco na množící se spekulace napsal:

„Můžete se zeptat Xboxu, proč nám už dva měsíce neodpověděli. Očividně se nestarají o Enotrii a nestarají se o vás.“

Dle něj mají verzi pro Xbox Series X/S připravenou, ale nemohou ji vydat kvůli certifikaci, na kterou čekají už dva měsíce. „Utratili jsme spoustu peněz za portování a oni se rozhodli nás ignorovat,“ dodává Greco.

Není to poprvé, co někdo kritizuje certifikační program Microsoftu pro konzole Xbox.