Vedení švédské holdingové společnosti Embracer Group si nadělilo pořádný dárek k letošním Vánocům. Mateřská firma THQ Nordic, Koch Media, Deep Silver, Gearbox Entertainment, Saber Interactive nebo Warhorse Studios oznámila koupi Dark Horse Media, Shiver Entertainment, DIGIC a Perfect World.

Známé vydavatelství Dark Horse Media se přidává přímo pod Embracer Group a má posílit transmediální schopnosti s odbornými znalostmi v oblasti vývoje obsahu, vydávání komiksů a filmové a televizní produkce. Dark Horse v současnosti vlastní nebo ovládá přes 300 IP značek, z nichž některé by podle oficiální tiskové zprávy mohly dát podnět k vytvoření nových videoher.

Dark Horse bylo založeno v roce 1986 a v současnosti je třetím největším vydavatelem komiksů na světě, po Marvel a DC Comics. V průběhu let se rozrostlo ve společnost spojenou s všestrannou zábavou, také vydáváním filmů a televizních seriálů. Zakladatel a generální ředitel Mike Richardson bude i nadále vést Dark Horse.

Pod Gearbox Entertainment, vývojáře komiksové střílečky Borderlands a dalších her, se přidává Perfect World Entertainment za 125 milionů dolarů. Součástí akvizice je také tým Cryptic Studios. Z Perfect Worldu se stává samostatná divize, která tak bude i fungovat, zejména s ohledem na tvůrce populárních masivně multiplayerových titulů jako Neverwinter, Star Trek Online a Champions Online.

Není pochyb o tom, že Embracer Group touto koupí výrazně posílila na poli MMO.

Saber Interactive se zase rozrůstá o vývojářské studio Shiver Entertainment a animační studio DIGIC. Jedná se o menší firmy, ale pro celou skupinu představují strategickou akvizici s ohledem na vývoj her.

Shiver Entertainment je tým založený veterány Johnem Schappertem a Jasonem Andersenem, kteří dříve vytvořili EA Tiburon v rámci Electronic Arts. Shiver je malý tým, složený z pouhých 17 vývojářů, ale všichni jsou velmi zkušení, dosud pracovali hlavně jako podpora vývoje titulů velkých vydavatelství, včetně Mortal Kombat 11 a série Scribblenauts.

Na druhou stranu DIGIC je něco jiného. Jde o specializované animační studio, které založil Alex Rabb a soustředí se na krátké filmy pro reklamy, trailery a prvky počítačové grafiky pro videohry a streamovaná média.

Připomeňme, že před měsícem se vedení Embracer Group nechalo slyšet, že v příštích pěti letech vydá 25 AAA her. Mluví tedy o vysokorozpočtových titulech, na nichž pracují týmy o 100 až 250 lidech pro PC a konzole.