Měl to být zářný začátek budoucnosti PES. Šanci prosadit se proti konkurenční sérii FIFA od EA Sports ale v Konami nevyužili a svůj bezplatný fotbal pohřbili. Minimálně z pohledu fanoušků Pro Evolution Soccer, kteří na eFootball 2022 dost nadávají.

Na eFootball 2022 se v den vydání snesla vlna negativních recenzích. Na Steamu uživatelé napsali téměř 11 tisíc recenzí a většina je extrémně záporná. Mluví se o naprostém odpadu, kdy hráči nechápou, co vývojáři celou dobu dělali, když loňské PES mělo akorát aktualizované soupisky.

„PES byl vždy můj oblíbenější fotbal, ale toto je opravdu hrůza. Grafika pro mobily, hratelnost nic moc. Zdá se, jako by míč vážil tunu, ovládání je trhané, nemáš pocit, že máš hráče plně pod kontrolou. Odinstalováno po jednom zápase,“ píše Virgilius X.

„Absolutní odpad, dva roky měli pauzu a předloží tohle? (PES 2021 měl jen aktuální soupisky). To je vtip? Odpad!!! A to říkám jako fanda a zastánce PESka,“ přidává se .Jacob.

Další dodávají, že už FIFA 15 měla lepší grafiku.

eFootball 2022 se dokonce stává nejhůře hodnocenou hrou v historii Steamu. Srovnání navíc ukazuje, že i loňské PES vypadalo lépe. Když se hráči pustili ještě do srovnání s FIFA 22, nestačili se divit. Podívejte se na videa úplně dole.

Konami s eFootball 2022 slibovalo fotbalový zážitek nové generace, ale minimálně nyní tomu tak rozhodně není. Společnost se dušuje, že bude titul postupně vylepšovat a obohacovat.

eFootball 2022 vyšel 30. 9. 2021 a je free-to-play na PC a konzolích. Zatím hra nabízí hraní proti umělé inteligenci nebo kamarádovi offline s devíti plně autentickými kluby. Vybrat si můžete: FC Barcelona, FC Bayern München, Juventus, Manchester United, Arsenal FC, SC Corinthians Paulista, CR Flamengo, CA River Plate a São Paulo FC. Na výběr je šest stadionů: Camp Nou, Old Trafford, Allianz Stadium, Emirates Stadium, Allianz Arena a eFootball Stadium.

Během podzimu přidají vývojáři další režimy a funkce, stejně tak dojde k vydání hry na mobilních zařízeních s operačními systémy iOS a Android. Mimo jiné dojde na: