Funcom dlouho slibuje epický masivně multiplayerový survival ze světa Duny. Tvůrci Conan Exiles nás konečně zvou, abychom se podívali, jak drsná bude planeta Arrakis ve hře Dune: Awakening. Spalující slunce, všudypřítomný písek, nebezpečné jeskyně a samozřejmě obrovský písečný červ, který vás pronásleduje a dokáže vás sežrat. To jsou věci, které nemohou chybět ve dvouminutovém traileru nazvaném Survive Arrakis.

Vidět je toho ještě více. Od těžby surovin přes budování základny a průzkum botanických výzkumných stanic fungujících jako dungeony s řadou aktivit až po boj za použití ornitoptéry. Tvůrci se zkrátka snaží zavděčit fanouškům a přinést jim známý svět z knih a filmů, včetně známých lokací, frakcí i některých postav. Aby hráči měli potřebnou volnost, tak se vše odehrává v alternativní časové linii. O osudu Arrakisu budou rozhodovat hráči a možná budou svědky situací z knih a filmů.

Na začátku jste se svým vytvořeným hrdinou sami v poušti, kde bojujete o přežití. Postupně se ale o slovo stále více začne hlásit politika. Budete mluvit s důležitými postavami, špehovat a snažit se zjistit vše potřebné, abyste se nakonec přidali k jedné z frakcí. Říkáte si, že tohle bude nuda? Tak to pro vás mám dobrou zprávu. I tady autoři hodlají zachovat svobodu a dají vám na výběr, jak jednotlivé situace vyřešíte. Pochopitelně je přirozeným cílem boj o moc a vliv, tedy vlastní cech. To ale můžete ignorovat a soustředit se na sběr koření, crafting nebo podporovat svou frakci jinými způsoby.

Když si budete myslet, že jste dostatečně vybaveni a připraveni, můžete například ve svém vyrobeném vozidle zamířit hluboko do pouště, kde se odehrávají brutální souboje mezi hráči. Ve všech případech je ale nutné pamatovat na jednu věc. V poušti nic netrvá věčnost. Proto jednou týdně vypukne obrovská písečná bouře, jež zničí vše, co bude stát v cestě. Tuhle událost máme brát jako jakýsi restart PvP oblasti, aby měl každý šanci upět. Okrajové části Arrakisu zůstanou nedotčené. Aby nedocházelo k příliš velké frustraci v PvP oblasti, je tady systém plánů s možností kopírovat své budovy a tím je přemisťovat, případně si kupovat nové plány.

V PvE a PvP bitvách bude možné využívat množství zbraní, od odstřelovaček, brokovnic, zbraní pro boj zblízka, laserových zbraní až po hlas. Tak uvidíme, jak tohle dopadne. Není pochyb, že jde o ambiciózní titul. Dune: Awakening je ve vývoji pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Hru pohání Unreal Engine 5.