Když si chtěl člověk za starých časů zahrát na počítači pořádný pinball, řadu let stačilo najít si ve Windows stůl Space Cadet původem ze hry Full Tilt! Pinball, který býval součástí hned několika verzí operačního systému od Microsoftu. Dnes je těch snadno dostupných možností poněkud více a jednou z nich je pinballové free-to-play impérium společnosti Zen Studios, která je známá především díky sérii Pinball FX.

Aktuálně studio Zen chystá hororově a dospěle zaměřený spin-off Pinball M. Když byl tento projekt před měsícem oznámen, lákal třeba na DLC se stolem inspirovaným úspěšným survival hororem Dead by Daylight. Přesto oznámení proběhlo v relativní tichosti. Ovšem během víkendové akce Realms Deep 2023 došlo na odhalení přídavku, který by mohl Pinballu M zajistit dostatečný zájem. Mezi dostupnými DLC totiž bude i rozšíření s názvem Duke Nukem: Big Shot Pinball.

DLC a pinballový stůl, který nabídne, vychází především z klasiky FPS žánru jménem Duke Nukem 3D. To dokazuje vzhled mimozemšťanů, možnost získávat při hraní přístupové karty, přítomnost řádně rozpixelovaných a spoře oděných tanečnic, vstup do kina ze slavné první úrovně hry nebo nabídka bossů. Mezi nimi totiž nechybí Overlord a Cycloid Emperor.

Ačkoliv pinball možná není to, co bychom si hned při vyslovení jména Duke Nukem vybavili, pro některé fanoušky představuje Duke Nukem: Big Shot Pinball hotové zjevení. I když dnes není Duke takovou akční herní ikonou jako kdysi, stále má dost fanoušků, kteří toho v posledních letech oficiální cestou moc nedostali.

Ano, není to tak dávno, co jsme tu měli skoro až neuvěřitelnou sérii zajímavých úniků. Studio Gearbox Software, které kdysi koupilo práva na značku Duke Nukem od společnosti Apogee, ani skupina Embracer Group, pod níž Gearbox stále spadá, ale se značkou už dlouho téměř nic veřejně nepodniká. Jedinou výjimkou jsou dvě v létě odhalené kolekce počítačových a konzolových her ze série Duke Nukem, které mají ještě letos obohatit nabídku titulů pro retro konzoli Evercade.

Jinak je ale chudák Duke dlouhodobě nedostatkovým zbožím, a tak je jakákoliv oficiální aktivita nebo zapůjčení značky někomu jinému vždy velká událost. Teď by to ještě chtělo zapůjčit nebo rovnou prodat jméno Duke Nukem někomu, kdo s ním opravdu bude zacházet tak, jak si to proslulý svalovec a svým způsobem zloděj známých filmových hlášek zaslouží. Po pořádné nové střílečce evokující zlaté časy enginu Build, jenž poháněl klasiky typu Blood, Redneck Rampage, Shadow Warrior a samozřejmě Duke Nukem 3D, by nepochybně hladově skočil nejeden příznivec retro hraní. Prozatím si ale musíme vystačit s pinballem.

DLC Duke Nukem: Big Shot Pinball ani samotný Pinball M zatím nemá stanovené přesné datum vydání. K dispozici ale bude ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store), Xbox Series X|S, PlayStation 5, PlayStation 4 a Nintendo Switch.