Retro konzole Evercade od společnosti Blaze Entertainment lze aktuálně považovat za vcelku okrajovou záležitost, na kterou asi většina běžných hráčů nebude stát frontu. A to navzdory faktu, že aktuální verze konzole s názvem Evercade EXP je v českých obchodech standardně v prodeji a může se pyšnit nabídkou stařičkých her od Capcomu, Atari, Namco a dalších známých firem. Teď tu ale máme oznámení, díky němuž je zařízení hned lákavější.

Tvůrci z Blade Entertainment se spojili se studiem Gearbox, které vlastní práva na značku Duke Nukem, a výsledkem této spolupráce je chystané vydání hned šesti titulů s klasickým hláškujícím akčním hrdinou v hlavní roli. Po dlouhé době, kterou vyplňovala pouze bohatá série úniků spojených se zrušenými a spíše zapomenutými tituly, tu tak máme zcela oficiální produkt se značkou Duke Nukem. I když je určený pro zařízení vhodné převážně pro pamětníky a příznivce retro hraní.

V průběhu letošního listopadu/novembra každopádně nabídku her pro Evercade obohatí hned dvě kolekce. Duke Nukem Collection 1 obsahuje tituly Duke Nukem 1+2 Remastered a Duke Nukem 3D, což znamená, že si díky retro konzoli budete moci zahrát nejen jednu z nejslavnějších a historicky nejdůležitějších stříleček všech dob, tedy Duke Nukem 3D z roku 1996, ale také remasterované verze prvních dvou dílů ze série Duke Nukem, vydaných v letech 1991 a 1993 pro MS DOS. Remastery má přitom na svědomí přímo Blaze Entertainment a nabídnou vylepšenou grafiku, podporu širokoúhlého rozlišení nebo smooth scrolling.

Druhá kolekce pak potěší spíše konzolové veterány, jelikož Duke Nukem Collection 2 obsahuje hry Duke Nukem Time to Kill, Duke Nukem Land of the Babes a Duke Nukem Advance. Zatímco první dva kousky vyšly v letech 1998 a 2000 pro originální PlayStation od Sony, Duke Nukem Advance z roku 2002 samozřejmě vznikl pro Gameboy Advance od Nintenda.

Obě kolekce, které budou stejně jako ostatní projekty určené pro Everace dostupné na fyzických cartridgích v pěkných krabičkách, tak pokrývají velkou část počítačové i konzolové historie série Duke Nukem. A tvůrci retro konzole tím získávají do svého repertoáru velmi výrazné kousky se zvučným jménem, díky nimž mohou docela snadno nalákat i hráče, kteří by o zařízení jinak nezavadili ani pohledem.

Šance, že se někdy dočkáme zcela nového přírůstku do Dukovy ságy, je pořád v podstatě mizivá. Ale teď se k nám aspoň milovník dobře stavěných žen, tekutiny, které ve Spojených státech říkají pivo, a zabíjení emzáků vrací i jinak než cestou úniků. A kdo ví, třeba Gearbox konečně přestane dělat divadlo s právy na značku Duke Nukem a jednotlivé hry si zase budeme moci koupit a zahrát i jinde než na konzoli, o níž jsme upřímně řečeno ani my doteď skoro neslyšeli.