Pokud jde o sandboxový a dobrodružný free-to-play počin Ylands od Bohemia Interactive, v redakci Indiana na něj nejčastěji přijde řada při příliš častých snahách autora tohoto článku přesvědčit ostatní, že Y v názvu opravdu nemá znamenat „Why“. Pokud ale takové palčivé problémy nemusíte řešit a ke spokojenosti vám stačí Ylands hrát, můžete si ode dneška užívat masivní aktualizaci 2.0, která nese název Adventure Awaits.

Vývojáři z Bohemia Interactive hovoří o Adventure Awaits jako o dosud největší aktualizaci Ylands a o výrazné snaze nalákat nové hráče a potěšit stávající hráče, kteří touží po dobrodružství. Také se má jednat o začátek nové éry ve vývoji hry a o vyvrcholení téměř tříleté práce. Během ní byla hra obohacena o úctyhodných 90 funkcí založených na zpětné vazbě komunity, stejně tak došlo na odstranění a vyřešení téměř 9000 chyb.

Díky tomu se projekt Ylands z hlediska žánru posunul z kategorie sandboxových titulů na bázi Robloxu do sekce spíše dobrodružných počinů. A zajímavé je, že tvůrci v tiskové zprávě bez okolků uznávají, že předchozí zaměření titulu nebylo úplně to pravé ořechové.

„Až do konce roku 2020 se hra ubírala směrem podobným Robloxu. Tento přístup se však ukázal jako neúspěšný. Hráčská základna se začala zmenšovat, recenze na Steamu klesly na téměř 40 % a negativních komentářů jen přibývalo. To donutilo vývojářský tým Ylands přehodnotit cíle hry a začít tvrdě pracovat na nápravě rozporů mezi hrou a jejími hráči. Jejich úsilí se začátkem tohoto roku začalo vyplácet, když hra Ylands dosáhla historicky nejvyššího hodnocení v recenzích na službě Steam, které se vyšplhalo přes 80 %, a zároveň téměř zčtyřnásobila svou hráčskou základnu.“

„Vykoupení Ylands se dalo do pohybu v roce 2020 vydáním aktualizace 1.5: Enhancing Exploration. Tato aktualizace se zaměřila na herní mód Průzkum (nyní mód Dobrodružství) a odstartovala éru dobrodružství ve světě Ylands. Úspěch aktualizace přinesl potřebnou motivaci pro vývojářský tým, ale zároveň jej postavil před nové výzvy. Naslouchání komunitě se ukázalo jako správná cesta, jak tyto výzvy překonat. Díky zpětné vazbě hráčů se Ylands podařilo najít svůj hlas, směr a žánr,“ dočteme se v tiskové zprávě.

Tvůrci během posledních let vydali 7 aktualizací, přidali 90 funkcí režimu Dobrodružství, vytvořili 438 nových objektů, dokončili 4048 úkolů a 8598 chyb. A nyní přichází update Adventure Awaits, který přináší bohatší lore, frakci Classy Adventurers Guild a první kampaňový ostrov, dále vylepšený tutoriál nebo příručku, jež pomáhá s orientací a s představením příběhového pozadí hry. Ke zlepšení došlo také v oblasti soubojového systému, rozhraní pro crafting, generování terénu nebo hlavního menu a obchodu.

Na mobilních zařízeních pak lze pozorovat rychlejší spuštění s možností přihlášení ke Google nebo Apple účtu či vylepšení rozhraní crossplatform hraní s uživateli PC. Celkově pak vývojáři lákají na několikanásobné vylepšení hratelnosti a obsahu, které zahrnuje plavbu po větru, snazší rychlé cestování či nová náhodná setkání.

„Recenze naší hry se od aktualizace 1.5 (tj. 2020) pomalu, ale vytrvale zlepšují. Naše komunita na Discordu se skládá ze stovek aktivních hráčů a stále se rozrůstá. Jsou přátelští a vstřícní, což je v herním světě zcela unikátní. Během posledních téměř tří let vývojářský tým i komunita Ylands společně přetvořili hru ve zcela nový zážitek. Všechna tato tvrdá práce nyní vrcholí vydáním aktualizace Ylands 2.0: AdventureAwaits,“ dodává staronový vedoucí projektu Aleš Ulm.