Akční RPG Baldur's Gate 3 od studia Larian si ještě nějakou dobu pobude v předběžném přístupu. Přesto do hry neustále přicházejí nové aktualizace, které titul obohacují o nový obsah a vylepšují samotný herní systém. Již 13. 7. dorazí do Baldur's Gate 3 aktualizace s číslem pět. Ta konečně nabídne nový dice roll systém, nový role-playing systém pro postavy a několik nových mechanik.

Těšit se tak můžete na Active Roll Systém, který vám umožní být více pánem vašeho osudu při hodech kostkou. Nejste tak úplně ponecháni v rukou náhody a můžete výsledky svých hodů do určité míry ovlivnit. Na své hody můžete nově aplikovat kouzla a bonusy, které vám snad zaručí lepší výsledky. Kromě toho budou všechny dovednosti a modifikace zcela viditelné v uživatelském rozhraní Baldur's Gate 3.

Další novinka potěší milovníky příběhů a to především těch, které se týkají vaší postavy. Baldur's Gate 3 totiž nabídne takzvané Background Goals, které doplní příběh, jenž si pro svou postavu zvolíte při jejím vytváření. Tyto cíle budou fungovat jako takové menší skryté úkoly, které se vás pokusí vést správným směrem. Tato funkce podporuje role-playing a odměňuje vás, pokud vaše rozhodnutí souhlasí s povahou vaší postavy.

Změn se dočká také systém kempování, který bude mnohem komplexnější. Nyní se budete muset pořádně rozmyslet, jestli je ten správný čas na utáboření či se vyplatí ještě nějakou chvíli počkat. Budete muset mít dostatek surovin a jídla, aby se vám dostalo dostatečně dlouhého odpočinku a vaši hrdinové byli spokojeni. V rámci táboření se dočkáte unikátních konverzací, speciálních událostí, bonusových statistik a doplnění zásob.

Do hry také dorazí Mini Kempy. Jedná se o na prostředím závislé kempy, které nabízejí alternativní cestu na vaši ústřední základnu.

„Od Chaple poblíž Ravaged Beach až po Underdark jsme znovu vytvořili každý orientační bod jako jeho vlastní izolované místo, které je přístupné, když jste připraveni na svůj dlouhý odpočinek,“ řekl zástupce studia Larian. „Dříve byla pozadí tábora vždy lesem, ale nyní se změní tak, aby odrážela určitá místa.“

Co by to bylo za pořádnou aktualizaci, kdyby nedošlo na vylepšení umělé inteligence nepřátel. Ti budou vynalézavější než kdy před tím a dokážou podpořit své přátele léčivým lektvarem, případně si vzít zbraň v průběhu souboje. Dále s aktualizací číslo pět dorazí nesmrtící útoky, point and click dialogy a nový příběh zaměřený na „určitého člena skupiny“.

Pátá aktualizace dorazí do Baldur's Gate 3 13. 7. a pokud jste se ke hře ještě nedostali, je dostupná v předběžném přístupu na Steamu. Plná verze vyjde nejdříve v roce 2022.

Pokud čekáte na Baldur's Gate 3 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, tak ty jsou prozatím jen hypotetické. Larian Studios o jejich vývoji rozhodnou až po dokončení PC verze.