Aktualizace: Už to začíná být trapné, pomyslela si řada hráčů, která včera do noci čekala na slibované spuštění aplikace Realtime Experience na PlayStationu 5, která měla interaktivní způsobem odkrýt záhadnou first-person akci Abandoned. Byl jsem mezi nimi. Studio Blue Box Game ji ale nespustilo a na sociální síti se omluvilo, že aplikaci provázejí technické problémy.

Přitom aplikace z PS Store stáhnout jde, jen se nespustí slibovaná interaktivní ukázka, jež měla být v devět večer našeho času odemknuta. Tady by k žádným technickým problémům dojít nemělo, když vše musí předem schválit Sony. Vypadá to, že jde o další marketingový trik. Jemu nasvědčuje i teaser s částí modelu postavy. Outfit přiměl některé fanoušky k zamyšlení nad Jamesem Sunderlandem, hvězdou ikonického Silent Hill 2. Opět další náhoda?

O to zarážející je, že včera ze sociálních sítích, YouTube a oficiálních stránek studia zmizel starší obsah, zejména první teaser trailer. Ten se nyní nachází pouze na YouTube kanále PlayStationu. Oficiální stránky Blue Box Game Studios jsou zase prázdné a píše se na nich, že se připravují.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

(10. 8. 17:44) Po několika odkladech se dnes – snad – dozvíme, co je zač záhadné PlayStation 5 exkluzivita Abandoned od poněkud neznámého nizozemského studia Blue Box Game. Aplikace Realtime Experience bude na PS5 spuštěna dnes v devět hodin večer našeho času a měla by konečně odpovědět na spoustu otázek a spekulací (předběžné stažení je možné už nyní). Ty v poslední době zmiňovaly, že jde o nový projekt japonského designéra a scénáristy Hideo Kojimy. Několikrát se objevilo spojení s novým hororem Silent Hill a v poslední době se spekulovalo o novém Metal Gear Solid.

Hasan Kahraman, šéf Blue Box Game Studios, nadále tvrdí, že Abandoned s Kojimou nemá nic společného. „Abandoned je střílečka z pohledu první osoby zasazena do realistického prostředí s prvky hororu. Není to horor jako Resident Evil nebo Silent Hill, ale obsahuje děsivé scény,“ prozradil Kahraman.

V rozhovoru pro Al Hub se Kahraman věnoval spekulacím a řekl, že fámy, které projekt spojovaly s Hideo Kojimou a Silent Hillem, způsobily Blue Box Studios určité problémy. „Mělo to negativní vliv na vývojový proces, protože se objevilo mnoho rozptýlení, ale jsem i jist, že se Abandoned bude lidem líbit, my té hře věříme a stále si myslím, že se lidem bude líbit.“

Způsob střelby bude odlišný od Call of Duty, je prý realisticky pomalý. „Například ve hře není žádný HUD, ale jsou zde pohyby postavy, pomocí kterých může komunikovat s hráčem. Pokud tedy chcete zkontrolovat munici, musíte to udělat ručně. Pokud je zásobník prázdný, ucítíte to díky haptické vazbě ovladače DualSense.“

Jak došlo ke spolupráci s PlayStationem? „V minulosti jsme pracovali na menších hrách a poskytovali jsme také externí pomoc. V roce 2015 jsme pracovali na hře Rewind: Voices From The Past, exkluzivitě pro PS4, která byla určena i pro PC, představili jsme ji Sony a začali s nimi spolupracovat. Projekt byl však o rok později zrušen. Tak jsme uzavřeli partnerství se Sony,“ dodal Kahraman.

Vypadá to, že Abandoned skutečně nemá nic společného s Hideo Kojimou ani Silent Hillem. Tak uvidíme, zda Kahraman mluví celou dobu pravdu. Věříte mu?