Brněnské studio Amanita Design, které se po celém světě proslavilo oceňovanými adventurami Machinarium, Samorost nebo Chuchel, má v plánu svůj nový projekt vydat v průběhu tohoto měsíce na Windows, Mac, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Přesnější datum vydání se dozvíme již brzy.

Tím projektem je Creaks, tajemná puzzle adventura, která vyzývá hráče, aby sebrali odvahu a důvtip a vydali se do neprobádaných zákoutí tajemného domu obývaného záhadnými ptakotvory a oživlým nábytkem a poznali své nové sousedy.

Creaks zve hráče na návštěvu tajemného sídla, které obývají mírumilovní ptakolidé a po jehož chodbách se prohánějí nejrůznější kusy oživlého nábytku. Právě monstra z nábytku - takzvaní “creaks” - tvoří společně s tlačítky, pákami, mosty, spínači a vypínači kostru většiny logických hádanek a hráč k jejich vyřešení bude muset využít nábytek živý i nehybný. Pokud se totiž taková příšera ocitne pod paprskem světla, promění se na neškodný noční stolek, věšák nebo třeba globus. V Creaks hráči natrefí na několik různých druhů nepřátel, přičemž každý z nich se chová jinak - zatímco psi po hlavním hrdinovi okamžitě vystartují, špioni kopírují či zrcadlí jeho pohyb a poletující medúzy poctivě střeží své okolí.

V přestávkách mezi jednotlivými puzzly hráči budou moci prozkoumávat temná zákoutí sídla a kompletovat si svou sbírku umění. Na zdech domu totiž visí celkem 35 ručně malovaných obrazů a část z nich hráči najdou v ukrytých tajných místnostech. Zhruba třetina těchto obrazů má formu hratelných miniher a plní zde roli malých herních automatů s estetikou obrazů z 18. a 19. století.

Tématem a inspirací pro Creaks jsou mnohoznačnost a pareidolie - psychologický jev, při němž si dotváříme různé vnímané podněty ve smysluplné obrazy za pomoci fantazie. Ručně malovaná pozadí se zde prolínají s pečlivě animovanými postavami a detaily, které podtrhují surrealistickou atmosféru domu. Nedílnou součástí zážitku je také živá hudba od skotského multi-instrumentalisty Joe Achesona známého jako Hidden Orchestra, který na pestrém soundtracku využil citery, flétny, varhany, chorály i modulární syntezátory.

Přečtěte si také: Od Amanita Design přichází hravé dobrodružství Pilgrims