Rok utekl jako voda a přišel čas, aby se věrným hráčům Minecraftu dostala pod ruku jeho nová verze. Letos je chystaná verze 1.20 pojmenovaná jako Trails & Tales a rozhodně v sobě ukrývá mnohá tajemství. Což je minimálně pro mě jednou velkou úlevou, protože úplně první představení, které se uskutečnilo na Minecraft Live 2022, nám toho doopravdy moc neřeklo. Naštěstí nejnovější díl pravidelných měsíčních novinek od Mojangu přinesl hezky shrnuté novinky a hádanku, na kterou když přijdete, tak vám odhalí i datum vydání. Na video se můžete podívat výše.

Počáteční obavy během roku vymizely, jelikož se ukázalo, že toho vývojáři přece jen mají připravené o trošku více než bylo ze začátku ukázáno. Přesto se nejedná o nijak velkou slávu. Na Minecraft Live byly ukázány nové bloky z bambusu, nové defaultní skiny, závěsné a přepisovací cedulky, knihovny na redstone, velbloud a komunitou zvolený sniffer.

Během roku bylo odhaleno, že se konečně dočkáme propracované archeologie. Ta spočívá v hledání podezřelých pískovitých kostek, které lze štětečkem oprášit, abyste získali střep. Tyhle střepy lze kombinovat a ve výsledku můžete získat mnoho různých, zajímavě vypadajících starobylých váz.

Spolu s novým designem váz je tu obrovská úprava brnění. Nyní můžete nejen vytvářet barevné varianty téměř všech odstínů, ale také různé vzory pro vaši zbroj. K tomu, abyste je získali, budete potřebovat takzvané armor trim. Těch je hned několik a lze je najít v různých strukturách nebo stavbách, jako je Woodland Mansion. Štíty dostanou také menší vylepšení, a to v podobě přidání vašeho banneru na štít.

Přepracovaný vzhled dostane i nastavení, vytváření světů a inventář. Ten po dlouhé době bude roztříděn a lehce předělán, aby se v něm dalo lépe orientovat. Hráči, kteří mají rádi zvuky, se pro změnu mohou těšit nejen na novou desku s hudbou, ale i hlavy, které vydávají své ikonické skřeky. Stačí je jen posadit na note block a syčení creeprů můžete poslouchat do skonání věků.

Jednou z velmi potěšujících novinek je nový třešňový les. Jak už můžete tušit, čekají na vás rozsáhlé lesy, které budou plné rozkvetlých růžových třešní, ze kterých se sypou elegantně růžové částečky, což prostředí dodává nádhernou atmosféru. Získané dřevo bude nepřekvapivě růžové, což je rozhodně pozitivní pro pestrost různých staveb.

Je toho ještě více, ale verze není stále vydaná a dosavadní snapshoty převážně opravují hru a řeší bugy, které jsou kolikrát více než 6 let staré. Mezi takové příklady patří i opravený slime block, na který se teď daleko lépe skáče, jelikož i z jeho okraje skočíte. Nicméně, pokud jste pozorně poslouchali video, z indicií jsme mohli zjistit, že nová verze je tady už 7. června/júna pro PC, konzole i mobily/tablety.

Plánujete novou verzi okamžitě otestovat, nebo zůstanete u té, na které momentálně hrajete?