Čína se snaží videohry u svých nezletilých a mladistvých občanů regulovat, a to údajně proto, aby u nich „chránila fyzické i mentální zdraví“.

Dosud děti do dvanácti let mohly hrát jednu hodinu denně, od třinácti do osmnácti let pak dvě hodiny denně. Nově schválené opatření, které vstoupí v platnost 1. 9. 2021, je ještě přísnější.

Nezletilí občané Číny se musí smířit s tím, že jim vláda umožní hrát pouze v pátek, sobotu a neděli od 20:00 do 21:00 hodin. To znamená pouze tři hodiny týdně.

Podle odhadů analytiků se tato omezení dotknou přibližně 110 milionů nezletilých uživatelů v Číně. Není divu, že novinka nejvíce zasáhla dva čínské videoherní giganty; Tencent a NetEase. „Přes noc“ na burze obě společnosti ztratily miliardy dolarů, NetEase prakticky hned přišla o 4 %.

Zákon po společnostech vyžaduje respektování zákonem dané doby. Navíc ve hrách firmy nesmějí nechat hráče, kteří nevyplnili své pravé jméno.

Dá se očekávat, že firmy budou pravidla dodržovat. Už od začátku tohoto roku od čínské vlády dostaly hned několik sankcí za ochranu dat i antimonopolní pokuty. Ostatně, Tencent potvrdil, že nové požadavky do her implementuje.

Zajímavé je, že čínská vláda k tomuto kroku přistoupila jen týden poté, co Jižní Korea zrušila podobné nařízení. To zakazovalo hraní online her mladším šestnácti let mezi půlnoci a šestou hodinou ráno. Čína je tak de facto jedinou zemí na světě, jež uplatňuje vládní omezení na dobu hraní her nezletilými.