22. 7. letošního roku vyjde temná puzzle adventura Creaks od českého studia Amanita Design na všechny hlavní platformy. Tvůrci úspěšných titulů jako Samorost, Machinarium, Botanicula, Chuchel nebo Pilgrims nabídnou Creaks na Windows, macOS, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Pokud jste příznivci iOS, tak již od pátku je hra dostupná v rámci předplatného Apple Arcade.

Creaks pro PC/Mac vychází i fyzicky, a to ve formě malého sběratelského art booku se Steam klíčem a několika bonusy - oboustranným plakátem, 4 litografiemi a archem samolepek. Krabicovku můžete předobjednat na CZC.cz za 599 Kč.

Creaks zve hráče na návštěvu tajemného sídla, které obývají mírumilovní ptakolidé a po jehož chodbách se prohánějí nejrůznější kusy oživlého nábytku. Právě monstra z nábytku - takzvaní “creaks” - tvoří společně s tlačítky, pákami, mosty, spínači a vypínači kostru většiny logických hádanek a hráč k jejich vyřešení bude muset využít nábytek živý i nehybný. Pokud se totiž taková příšera ocitne pod paprskem světla, promění se na neškodný noční stolek, věšák nebo třeba globus. V Creaks hráči natrefí na několik různých druhů nepřátel, přičemž každý z nich se chová jinak - zatímco psi po hlavním hrdinovi okamžitě vystartují, špioni kopírují či zrcadlí jeho pohyb a poletující medúzy poctivě střeží své okolí.

V přestávkách mezi jednotlivými puzzly hráči budou moci prozkoumávat temná zákoutí sídla a kompletovat si svou sbírku umění. Na zdech domu totiž visí celkem 35 ručně malovaných obrazů a část z nich hráči najdou v ukrytých tajných místnostech. Zhruba třetina těchto obrazů má formu hratelných miniher a plní zde roli malých herních automatů s estetikou obrazů z 18. a 19. století.

Tématem a inspirací pro Creaks jsou mnohoznačnost a pareidolie - psychologický jev, při němž si dotváříme různé vnímané podněty ve smysluplné obrazy za pomoci fantazie. Ručně malovaná pozadí se zde prolínají s pečlivě animovanými postavami a detaily, které podtrhují surrealistickou atmosféru domu. Nedílnou součástí zážitku je také živá hudba od skotského multi-instrumentalisty Joe Achesona známého jako Hidden Orchestra, který na pestrém soundtracku využil citery, flétny, varhany, chorály i modulární syntezátory.