V návaznosti na vydání pirátské PC verze Resident Evil Village, která odstraňuje propady snímků za sekundu a zasekávání obrazu, vydají vývojáři z Capcomu opravný patch. Problémy s výkonem pravděpodobně způsobuje jejich ochrana DRM nebo Denuvo, které již v minulosti u některých titulů zapříčiňovalo podobné potíže.

Že se o problémy hry začali vývojáři zajímat až více něž dva měsíce po jejím vydání s objevením nelegální verze, jež v testech obstála lépe, považují někteří hráči za alarmující.

Testovací video od Digital Foundry, které na problémy poukazuje

Snížené snímky se ve hře objevovaly především u soubojů, nejcitelněji pak s dcerami Lady Dimitrescu. Denuvo možnost, že by potíže způsoboval jejich program, odmítá. „S ohledem na nedávnou pirátskou verzi hry jsme udělali několik testů na různých počítačích a žádný rozdíl mezi verzí bez Denuvo Anti-Tamper ochrany a s ní jsme nezaregistrovali. Nemůžeme však hodnotit ochranné implementace Capcomu, které nejsou s Denuvo spjaty," vyjádřila se firma pro server PC Gamer. V neprospěch opatření proti nelegálnímu šíření hovoří také fakt, že na konzolích se problémy s výkonem nevyskytují.

Přečtěte si také: Bethesda z Ghostwire: Tokyo potichu odstranila Denuvo

V minulosti se zhoršení výkonu při použití Denuvo prokázalo například u hry Devil May Cry 5, kde bylo zhruba rok po vydání odstraněno. Stejně tomu bylo u her Doom Eternal a Metro Exodus. Podle společnosti je však eventuální odebrání ochrany přirozené, jelikož má sloužit především při vydání hry.

Za propady by však mohlo být zodpovědné také vlastní DRM od samotných vývojářů. Možnost, že problémy odstranil hacker, který hru cracknul, nezávisle na protipirátských opatřeních, je nepravděpodobná.