Fanoušci ságy Bionicle, která patří mezi nejoblíbenější řady stavebnice LEGO, mají v poslední době skutečné žně. Letos slaví série 20. narozeniny a při té příležitosti jsme se zrovna nedávno dočkali nových informací a materiálů spojených s nadějnou fanouškovskou hrou Bionicle: Quest for Mata Nui, na níž již více než šest let pracuje skupina nadšenců. A nyní tu máme čerstvé oznámení odlišného, zbrusu nového fanouškovského počinu.

Bionicle: Masks of Power slibuje možnost navštívit otevřený svět ostrova Mata Nui v roli originálních šesti hrdinů Toa. Masks of Power tedy podobně jako Quest for Mata Nui mapují samé začátky celé série, které sahají do roku 2001. V prvním traileru se nám tak mimo jiné představuje klasický zelený Toa jménem Lewa. Také ale můžeme vidět rozmanité prostředí ostrova, které autoři projektu z Teamu Kanohi vytvářejí v Unreal Enginu 4. Mata Nui konkrétně tvoří šest odlišných regionů.

Vývojáři lákají na známá místa i postavy, stejně jako na příběh, v němž se ujmeme role šesti originálních Toa v boji proti temnému duchovi známému jako Makuta. Ten vrhá stín na celý ostrov i jeho obyvatele, kvůli čemuž se na Mata Nui objevují hroziví tvorové Rahi s otrávenými maskami. Právě s Rahi se musí legendární hrdinové střetnout při jejich cestě za získáním mocných masek Kanohi, osvobozením obyvatel Mata Nui a porážkou Makuty. Sami tvůrci pak přiznávají, že se v případě implementace Rahi inspirovali sérií Monster Hunter.

Každý Toa přitom vládne velkými silami živlů, a pokud chce Makutu vyzvat, musí postupně na ostrově najít 12 masek. V závislosti na volbě postavy vás čekají také odlišné pohyby a komba v soubojovém systému, který je pro změnu inspirován tituly jako NieR: Automata.

Zatím nevíme, kdy si budeme moci Bionicle: Masks of Power zahrát v plné verzi. Již nyní je ale aktivní stránka hry na Steamu, která avizuje brzké vydání demoverze. Ta nabídne výřez ze hry demonstrující finální kvalitu herních mechanik, questů nebo prvků prostředí. Jisté každopádně je, že celý projekt bude k dispozici zcela zdarma, jinak by porušoval podmínky stanovené společností The LEGO Group ohledně fanouškovských her na motivy existujících řad slavné stavebnice. Zajímavé pak je, že právě díky jednání s The LEGO Group může hra vyjít na Steamu a nabídnout tak prvky typu achievementů nebo uložených pozic v cloudu.

Pokud se nicméně Bioniclům na herním poli aktivně věnujete, s názvem Masks of Power se možná nesetkáváte poprvé. Vývojáři totiž jednu takto nazvanou hru již vydali a aktuálně je k dispozici na oficiálním webu Kanohi Teamu pod názvem Masks of Power: Legacy. Tvůrci zdůrazňují, že Legacy verze nereprezentuje hru, která je aktuálně ve vývoji, má jít tedy spíše o ukázku dřívějších snah klíčových členů Teamu Kanohi a jednoho z mála fanouškovských počinů na motivy Bioniclů, které byly opravdu dokončeny.

Vývoj původní verze byl zahájen v průběhu roku 2015, postupem času však autoři zjistili, že Legacy projekt provází příliš mnoho omezení, jež brání naplno dosáhnout takového rozsahu hry, jaký od hry využívající svět Bionicle požadují. Proto došlo k rozhodnutí začít znovu, předělat hru od základů a tím nabídnout finální, definitivní verzi. Což mimo jiné znamená, že si na Bionicle: Masks of Power nejspíš ještě počkáme. Pro tuto chvíli tedy nezbývá než vyhlížet demo a těšit se ze skutečnosti, že je i po letech o ságu Bionicle takový zájem.