Pokud jste vyrůstali na samém začátku tohoto tisíciletí, pravděpodobně jste se někdy setkali s Bionicly, kteří dodnes patří mezi nejproslulejší a nejoblíbenější řady stavebnice LEGO. Na herním poli se však Bioniclům nikdy příliš nedařilo. V minulosti se samozřejmě objevilo vše možné, od her pro PC a konzole přes webové hříčky až po pokusy dostupné na CD v balení cereálií. Kvalita ale nezřídka kolísala a naprostá většina těchto titulů se zaměřovala na postavy a nepřátele představené během pozdějších let, ne na počátky celé série v roce 2001.

Jedné takové hry, která by se dala považovat za plnohodnotnou a ve které bychom hráli za šest původních hrdinů Toa, jsme se sice měli dočkat již v prosinci 2001. Projekt LEGO Bionicle: The Legend of Mata Nui, jenž mířil na PC a GameCube, byl však nakonec zrušen a od té doby jsme se ničeho takového nedočkali. A právě tuhle situaci se snaží napravit skupina fanoušků, která více než šest let pracuje na ambiciózní hře Bionicle: Quest for Mata Nui.

Titul Quest for Mata Nui byl naplno představen zhruba před rokem a od té doby autoři zveřejnili na YouTube hned několik vývojářských deníků, stejně jako ukázky soundtracku. Dalšího vývojářského deníku jsme se dočkali před několika dny a můžeme v něm vidět například mechaniku osvětlení temných prostor, například útrob chrámů. Červený Toa jménem Tahu, jehož můžeme považovat za vůbec nejikoničtějšího hrdinu celé ságy Bionicle, si může kdykoliv posvítit svým mečem. Ostatním Toa nabídne světlo jedna z masek.

Vývojáři z týmu CrainyCreations představili také další masky, které hráčům propůjčí schopnosti levitace nebo naopak větší síly. Díky nim lze rozbít kameny blokující skryté cesty, vyskočit na jinak nepřístupná místa nebo provádět speciální útoky a úhybné manévry. Ukázka rozbíjení kamenů odhaluje také skutečnost, že ve hře bude možné hledat a hromadit sběratelské předměty, v tomto případě speciální disky, které jistě pozná každý, kdo se Bioniclům během řady let jejich existence věnoval.

Bionicle: Quest for Mata Nui zatím nemá stanovené datum vydání, doufejme tedy, že se bude tvůrcům dále dařit a svůj projekt, jenž bude k dispozici zcela zdarma ve verzi pro PC, dříve či později dotáhnou do zdárného konce. Alespoň se ale nemusíme bát toho, že by muselo dojít k zastavení vývoje kvůli problémům s právy. Tvůrci se již několikrát nechali slyšet, že byli v kontaktu se zástupci společnosti LEGO Group, kterým se celý projekt velmi zamlouvá. V první řadě ale od nich autoři dostali informace a pokyny ohledně toho, jak se vyhnout případným právním sporům.

Bezplatná dostupnost hry je samozřejmě jednou z podmínek výrobců nejslavnější stavebnice, kteří sami o sobě zatím nejeví zájem o jakoukoliv resuscitaci ságy Bionicle. Což je také jeden z důvodů, proč se tým CrainyCreations nadále snaží nabídnout fanouškům to, po čem tolik let toužili, a proč může projekt Bionicle: Quest for Mata Nui nerušeně existovat.