Komplexní dobrodružné RPG Baldur's Gate 3 je bezesporu jednou z nejlepších her tohoto roku. Nad pozoruhodnými detaily a prakticky nekonečnými možnostmi se poté, co hra vyšla ze zhruba tříletého předběžného přístupu, rozplývaly tisíce hráčů. Mnozí z nich si pro hru vytvořily tak speciální místo ve svém srdci, že to jediné, co jim schází, je fyzická edice. Ta naštěstí vyjde už v příštím roce, jak jsme vás informovali minulý týden.

Takzvaná Baldur's Gate 3 Deluxe Edition se bude prodávat ve verzích pro PC (digitální klíč), PlayStation 5 (dva disky) a Xbox Series X/S (tři disky). V luxusní krabici se navíc kromě hry jako takové nachází i spousta unikátních sběratelských předmětů. Pro takzvané scalpery, tedy přeprodejce limitovaného nebo špatně dostupného zboží, které nemá nikdo rád, se tedy jedná o skvělou příležitost, jak si namastit kapsu.

Na on-line tržištích typu eBay není problém nalézt mnoho inzerátů, které se snaží prodat sběratelku Baldur's Gate 3 za naprosto šílené ceny. Zatímco oficiální cena činí 80 eur, s dopravou 99,99 eura (zhruba 2 500 Kč), na eBay je Deluxe Edice s potvrzením předobjednávky nabízena klidně i za dvojnásobek ceny (pokud se tedy nebavíme o zcela irelevantních inzerátech, které se kolekci snaží prodat za desítky tisíc korun).

Scalperům nicméně vrací úder samotní vývojáři hry. Michael Douse, vydavatelský ředitel v Larian Studios, na sociální síti X zdůraznil, že sběratelská edice není limitovaná, tudíž není důvod si ji kupovat za vyšší než doporučenou cenu. Fanoušky Baldur's Gate také ujistil, že zásob bude při spuštění prodejů dostatek.

„Potvrdili jsme minimální objednávku, ale tu jsme překročili již během prvního dne, a datum odeslání v 1. čtvrtletí nám umožňuje jednoduše zvýšit velikost vlny, aniž bychom ohrozili datum odeslání...“ napsal Douse. „PODIVNĚ ORGANIZOVANÉ vzhledem k tomu, že jsme to my,“ dodal.

Se scalpery byl problém odjakživa. Nejvíce diskutované bylo přeprodávání špatně dostupného zboží ve chvíli, co vyšly konzole nové generace, zejména pak PlayStation 5 od Sony. Scalpeři se také pokoušeli vydělat na grafických kartách od Nvidie, i když těm se to kolikrát vrátilo i bez toho, aby musel zelený tým cokoliv dělat. Kupříkladu o model RTX 4080 byl tak nízký zájem, že jej i scalpeři začali rychle prodávat za doporučenou cenu, aby se jej zbavili.