Komunitou špatně přijatý remaster původního Ark je odložen. Pozitivnější zprávou je, že studio Wildcard alespoň z části vyslyšelo hráče a bude Ark: Survival Ascended prodávat levněji.

Ark: Survival Ascended je remaster Ark: Survival Evolved, který běží na Unreal Enginu 5 a je určen pro Xbox Series X/S, PlayStation 5 a PC. Původně měla předělávka vyjít někdy v průběhu srpna. Nyní se odsouvá na říjen. To má vývojářům umožnit dostatek času se seznámit s prací v Unreal Enginu 5.2, která je náročná. Zejména z důvodu toho, že každý den objevují nové způsoby, jak posunout technologii na další úroveň.

S odkladem dochází k dalším změnám. Remasterované mapy The Island a Scorched Earth byly rozděleny. Druhá jmenovaná bude do survivalu přidána až v prosinci. Teď se tvůrci soustředí na vylepšení The Island. Dodatečné mapy Ragnarok a Aberration budou následovat v prvním čtvrtletí roku 2024, zbytek map někdy potom.

Se vším ještě souvisí dvě věci. Kontroverzní vypnutí původního Ark: Survival Evolved se přesouvá na 30. 9. (předtím 31. 8.). A vzhledem k menšímu množství obsahu se bude remaster prodávat za 45 dolarů/eur (cca 1070 Kč); se slevou při uvedení na trh klesne na 40 dolarů/eur (cca 950 Kč). Původně se měl remaster prodávat za 60 dolarů/eur.

Je otázkou, zda to jsou dobré zprávy. Mnoho hráčů původního Ark vnímá remaster jen jako snahu studia Wildcard jak vydělat další peníze, zejména s ohledem na vypnutí serverů. Jde tedy o nucený přechod na novější verzi, která není zadarmo. Autoři se brání tím, že remaster bude výrazným skokem kupředu, využije technologie Nanite, Lumen a RTXDI. Brzy uvidíme gameplay.

Dále probíhá vývoj velmi odlišného Ark 2. Ten by měl být uveden na trh koncem roku 2024 pro Xbox Series X/S a PC.

Ark 2 s Vinem Dieselem bylo představeno před rokem