Když se řekne Apex Legends, většině se vybaví battle royale. Tomu už tak nově není. Tedy takhle – battle royale to pořád je, ale studio Respawn se ve své nejnovější aktualizaci pro devátou sezónu rozhodlo jít o kus dál a do hry tak přichází kromě nové zbraně a legendy i naprosto nový mód. Arény.

Zde se proti sobě postaví dva týmy po třech hráčích v podobném duchu jako v klasickém team deathmatchi. Vaším úkolem bude podle klasických battle royale pravidel přežít na stále se zmenšující mapě. Tímto zajímavým a odvážným krokem jde tak Respawn za hranice battle royale žánru, jak jsme ho do teď znali. Ovšem právě stále se zmenšující mapa včetně legend a jejich schopností jsou asi tak jediné podobnosti s klasickým módem, na který jsme v Apexu zvyklí.

Ke zmíněným schopnostem se dostáváte jinak. Základní pasivní dovednost je zdarma a funguje pořád. Ostatní schopnosti, tedy aktivní a ultimátní, si už musíte koupit. Ano – koupit. Před začátkem každého kola, a je jedno, jestli jste to předchozí přežili, nebo ne, musíte nakoupit vybavení, se kterým se pustíte do krátkého boje. Nákup zahrnuje nejen zbraně a schopnosti, ale i granáty nebo lékárničky. Opakovaným nákupem zbraní navíc zvyšujete jejich úroveň a vylepšujete vzácnost předmětů, které mají na sobě. A pak přijde souboj. Na momentálně třech mapách, které se střídají každých patnáct minut, budete muset hrát zápasy tři na tři, v nichž budete muset vyhrát buďto třikrát, nebo tak, aby jeden tým měl alespoň o dva body více.

Samotné mapy jsou přitom pěkně udělané a každá nabídne něco trochu jiného. Zatímco na jedné najdete teleport, druhou lze poznat jako Artillery z Kings Canyonu. Na každé z nich pak najdete bedny s léčivem a malou jednotku, která přidá do dalšího kola vašemu týmu nějakou tu měnu navíc. Tu právě získáváte sbíráním zmíněných jednotek nebo zabitím nepřítele. Počet měny, kterou vám pak hra dá, se mění s každým kolem. Do toho vždy na jeden ze dvou bodů na mapě padá care package, který obsahuje zbraně, o nichž víte předem, takže zároveň víte, jestli má pro vás cenu o cenný loot bojovat.

Respawn tak opět dokázal překvapit. Apex Legends se už teď mohl řadit k nejlepším battle royale hrám hned vedle Fortnite nebo Call of Duty Warzone. Ale tohle experimentování ho zase posouvá o krok dál. Nemáte zkrátka náladu na půlhodinou hru, kde buď dlouho nikdo nebude, nebo umřete hned na začátku? Tak v arénách si vždycky zastřílíte, na přestřelku nemusíte čekat dlouho a za deset minut máte hotovo. Pro někoho to vlastně může sloužit i jako takový trénink, než se rozhodne skočit znovu do velké arény.

Tenhle nápad se musí vážně pochválit. Na jednu stranu vývojáři vlastně nepřináší vůbec nic, co bychom už neviděli, ale fakt, že tohle přidali do battle royale hry, je super. Nejnovější sezóna ale není jen o arénách, ačkoli jsou asi nejviditelnější, ale navíc jsme se dočkali i nové legendy Valkyrie a nové zbraně v podobě luku…ehm, Fortnite

Ten jako zbraň není pro každého a střílet s ním není vůbec lehké. Pokud ho jen trochu dostanete do ruky, tak se z toho může vyklubat vcelku vražedná zbraň. Výhodou luku je navíc i fakt, že vystřelené šípy si můžete vždycky sebrat zpátky. Pak tu máme speciálně pro luk ještě dvě vylepšení. Jedno vám dovolí udělat z vystřeleného šípu desítky malých, které se rozsypou po okolí, zatímco ten druhý, pokud vystřelíte šíp krátce po plném natažení, vám umožní střílet další šípy o poznání rychleji.

A pak je tu nová legenda. Valkyrie. A asi to nebudu dlouho okecávat a celkem s klidem můžu říct, že jsem si asi našel novou nejoblíbenější legendu. Díky své pasivní schopnosti, která jí dovoluje lítat na krátké vzdálenosti, je tak krásně mobilní a aktivní schopnost v podobně raket také není vůbec k zahození. V případě ultimátní schopnosti může se svým týmem vyletět a rychle se tak přesouvat po mapě.

Devátá sezóna je tak plná menších i větších změn, o tom ale tohle video není. Je to o tom, jak nás Apex Legends dokázal opět jednou příjemně překvapit a dokázat, že nejen tato hra, ale i tento žánr má stále co nabídnout. Pokud jste tedy Apex Legends už dlouho nehráli, tak arény mohou být skvělý způsob, jak se ke hře vrátit. Určitě můžu vyzkoušení módu jenom doporučit.