Aktualizace: Francouzský Amazon dnes k večeru způsobil skutečný poprask, na který musela Sony reagovat, protože se PC verze PlayStation 4 her začaly šířit internetem a každý se ptal, co se to děje. Zhostil se toho Herment Hulst, vedoucí divize PlayStation Worldwide Studios. Hulst serveru IGN řekl, že jde o chybu a že neoznámili žádnou z těchto her pro PC - Amazon mj. uváděl Days Gone, The Last of Us Part II, Gran Turismo Sport nebo kolekci Uncharted.

„Vydání jednoho AAA titulu na PC neznamená nutně, že každá hra bude pro počítače. Podle mého názoru se Horizon Zero Dawn na PC perfektně hodí,“ řekl Hulst s tím, že v současné době nemají v plánu vydat další své hry na PC a zůstávají stoprocentně zaměřeni na své konzole.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Oznámení PC verze Horizon Zero Dawn (vyjde v létě 2020) vzbudilo mezi fanoušky PlayStationu značné rozčarování a někteří experti dokonce na sociální sítě dali video, jak rozbijí svou konzoli PS4, zatímco další psali na adresu Sony nenávistné vzkazy. Dokážete si představit, co by se stalo, kdyby na počítače vyšla další PS4 exkluzivita? Já si to nechci ani domýšlet, ale možná to brzy zjistíme.

Francouzský Amazon začal na svých stránkách uvádět dosud neoznámené PC verze Days Gone a Persona 5. První jmenovaná hra je open-world akční adventura v post-apokalyptickém světě s nakaženými, proti kterým bojuje bývalý motorkář, a přitom hledá svou lásku. U Days Gone píše Amazon, že jde o Days Gone Edition pro Windows a vydavatelem je PlayStation.

U Persona 5 Royal najdeme pouze to, že je určena pro Windows, ale už není uveden vydavatel - měla by to být Sega.

Pokud se vám to zdá šílené, tak nesmíme zapomenout, že i před oznámením PC verze Horizon Zero Dawn se objevily náznaky v obchodech. A byl to právě francouzský Amazon, co jako první obchod prokecl PC verzi Horizon Zero Dawn.

Když jsem na francouzském Amazonu uviděl PC verze Days Gone a Persona 5 Royal, řekl jsem si dobrá, ty by na PC klidně být mohly. Amazon ale uvádí i další PS4 exkluzivity, včetně kolekce Uncharted, Gran Turisma Sport, a dokonce i The Last of Us Part II. To signalizuje, že jde spíše o chybu než nějaké oznámení. Pochybuji, že by Sony v dohledné době na PC vydala The Last of Us Part 2, když má teprve dorazit na PS4.

Abych vás ještě uklidnil, tak v roce 2017 sliboval francouzský Amazon PC verzi Bloodborne, ale jak víme, tak nevyšla. Mezitím Sega stihla zareagovat a PCGameru řekla, že Persona 5 Royal na PC je chybou a společnost se snaží o odstranění stránky na Amazonu. Sega má na starost vydání série Persona v EU, zatímco v USA je to Atlus.

VYDÁ SONY NA PC DALŠÍ SVÉ PS4 EXKLUZIVITY?

Zástupci Sony se už několikrát nechali slyšet, že se nebrání tomu vydat na počítače některé své hry. Současně ale upozorňovali, že se na PC rozhodně nedostanou všechny hry a zaznívaly spíše názory, že půjde o multiplayerové tituly s cross-play podporou jako má Predator: Hunting Grounds.

Osobně se mi zdá, že společnost se před příchodem PlayStationu 5 (vyjde koncem letošního roku) rozhodla nabídnout PC hráčům některý ze svých zajímavých titulů a nalákat je ke koupi konzole PS5, na kterou vyjdou pokračování - je více než jisté, že bude druhý díl Horizon Zero Dawn a Days Gone 2. Tak uvidíme, zda se k PC verzi Horizon Zero Dawn přidá další hra.