Alan Wake 2 od finského studia Remedy je vizuálně působivý a po technické stránce dost pokročilý titul. Tato úroveň má ale pochopitelně svou daň ve formě vyšších HW požadavků PC verze. Kvůli podpoře tzv. mesh shaderů v rámci DirectX 12 Remedy vyžaduje alespoň grafickou kartu GeForce RTX 2060 nebo Radeon RX 6600, takže uživatelé starších karet mají oficiálně smůlu. Sice se s nimi hra dá spustit, ale následný herní zážitek není kdovíjak příjemný. Vlastně je kvůli výrazným propadům frekvence snímků za sekundu a grafickým chybám i při minimálním nastavení detailů a libovolném rozlišení dost mizerný.

Zkrátka a dobře, pokud stále využíváte GTX 1060, 1070, 1080 nebo 1080 Ti, případně ekvivalent od AMD, dosud nemělo smysl předpokládat, že si novinku od Remedy zahrajete. Přitom některé z těchto karet jsou navzdory faktu, že se na trhu objevily už v roce 2016, stále celkem oblíbené. Soudě dle statistik Steamu je dodnes používá necelých 10 % hráčů a zejména GTX 1060 je i v dnešní době vcelku rozšířený kus hardwaru. Remedy tak uniká ne úplně zanedbatelná část trhu a nyní se s tím někdo z finských tvůrců očividně rozhodl něco udělat. Studio totiž oznámilo, že v průběhu tohoto týdne vyjde nový patch, který oficiálně sníží minimální HW nároky PC verze Alana Wakea 2. Aktualizace tak zřejmě ovlivňuje závislost hry na mesh shaderech.

Na PC bude nově Alan Wake 2 vyžadovat alespoň GeForce GTX 1070 nebo Radeon RX 5600 XT. Majitelé 1060ky tedy mají stále smůlu, ostatní ale mají nyní naději, že si úspěšný survival horor budou moci konečně zahrát v dostatečné - nebo alespoň hratelné - kvalitě. Vývojáři z Remedy dokonce nechali patch v předstihu otestovat experty z Digital Foundry, kteří shledali, že i když v případě grafických karet od AMD nedošlo ke kdovíjakému zlepšení, v táboře Nvidie by opravdu mohli mít důvod k opatrným oslavám.

Podle Digital Foundry lze v graficky nejnáročnější části hry, tedy v lese poblíž jezera Cauldron v první kapitole, pozorovat 45% nárůst výkonu s GTX 1060, 57% zlepšení s 1070 a 85% zlepšení s 1080. GTX 1080 Ti, kterou lze i v dnešní době považovat za relativně silnou grafickou kartu, pak díky novému patchi zajišťuje prakticky dvojnásobný nárůst výkonu. 1060ka však ani s nejmenším možným rozlišením a při nastavení všech grafických detailů na minimum nedosáhne na stabilních 30 snímků za sekundu, což bude nejspíš důvod, proč nyní Remedy žádá alespoň GTX 1070. S ní už lze očekávat, že při minimálním nastavení grafiky a v rozlišení 720p či vyšším lze projít celou hru při víceméně stabilních 30 fps.

Více informací a podrobnosti o výsledcích při použití grafických karet od AMD najdete v jako vždy propracovaném videu od Digital Foundry, jež je výše. V každém případě jde o relativně neobvyklý krok. Tvůrci ostře sledovaných a technicky pokročilých titulů mají zpravidla tendenci po čase oficiální HW nároky spíše zvyšovat, ne snižovat, stačí se podívat třeba na Cyberpunk 2077. Majitelé starších grafických karet tak mají alespoň protentokrát důvod k odložení případného upgradu. Přesto bude nepochybně lepší počítat s tím, že desítková řada grafických karet od Nvidie a jejich ekvivalent od AMD už minimálně v AAA prostoru dosluhuje (to píšu jako někdo, kdo stále tu a tam spoléhá na starou dobrou GTX 1080). Druhý Alan Wake si na ně ale ještě přece jen posvítí, byť s určitým zpožděním.