Generální ředitel Activisionu Blizzard je jedním z nejlépe placených vedoucích nejen ve videoherním světem, ale napříč zábavním průmyslem. To se nelíbí některým akcionářům, které zastupuje investiční skupina CtW Investment Group. Ta vyzvala ostatní akcionáře, aby hlasovali pro návrh „Say-On-Pay“ během nadcházející výroční schůze plánované na 11. června.

V návrhu se píše, že Bobby Kotick má vysoké odměny i přesto, že cíle Activisionu Blizzard nebyly splněny. Plat Koticka neznáme, ale v roce 2018 měl obdržet v součtu 30,8 milionu dolarů v akciových opcích, což je v hotovosti 10 milionů amerických dolarů. Přitom v loňském roce firma propustila více než 800 zaměstnanců a průměrný zaměstnanec v Activisionu Blizzard vydělává přibližně jednu třetinu z jednoho procenta náhrad jejich generálního ředitele. Junior vývojáři mají ročník plat méně než 40 000 dolarů a musejí žit ve vysoce nákladných oblastech, jako je jižní Kalifornie.

Activision Blizzard přes GameSpot vydal prohlášení. V něm plat Koticka brání s tím, že ve své funkci působí nejdéle ze všech generálních ředitelů veřejné technologické společnosti. Za jeho působení se tržní kapitál zvýšil z méně než 10 milionů dolarů na více než 53 miliard dolarů.

„Za posledních pět let vzrostla cena akcie Activision Blizzard o více než 120 procent a za posledních 20 let došlo k nárůstu o 11 000 procent,“ uvádí Activision s tím, že plat Koticka je více než opodstatněný.

Activision Blizzard vydává mnoho úspěšných her, například značky Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Guitar Hero, StarCraft, Tony Hawk's nebo Candy Crush.

V příštím roce plánuje Activision Blizzard najmout více než 2000 lidí, aby společnost rozšířila své vývojové týmy.

Přečtěte si také: Za špatnou hru často nemohou vývojáři, ale vydavatel. Zakladatel Sledgehammeru promluvil o Activisionu