Jednou z největších předností Xboxu Series X a Xboxu Series S je zpětná kompatibilita, která byla pro Microsoft zásadním krokem u současné generace. Není divu, že se na ni americká společnost zaměřila. Levná záležitost to ale nebyla. O zpětnou kompatibilitu se postarala armáda testerů a roky práce.

Prostřednictvím zpětné kompatibility si na nové generaci Xboxu budete moci zahrát všechny hry určeny pro první Xbox, Xbox 360 a Xbox One, které jsou kompatibilní s Xbox One. Spousta z nich bude navíc automaticky vylepšena. Mimo jiné se zkrátí doba načtení, budou mít stabilnější snímkovou frekvenci (případně i vyšší) a bude přidáno HDR pro lepší barvičky.

Podle Jasona Ronalda z Microsoftu se pro zpětnou kompatibilitu rozhodli z důvodu zachování umělecké formy, kterou znají a milují. „Neexistuje žádné jiné médium - například hudba nebo filmy - kde, když se rozhodnete koupit nové zařízení, tak váš zakoupený obsah nepřehrajete. Chceme to stejné u her. Když se lidé rozhodnou investovat svůj čas a peníze do našeho ekosystému, chceme tuto investici respektovat,“ uvedl Ronald pro magazín Inverse.

„Nejde o to prodat více kopií,“ dodal a prozradil, jak Microsoft zajistil zpětnou kompatibilitu. Na všem se začalo pracovat už v roce 2016, kdy na simulovaném čipu nové generace spustili hry. Tím identifikovali potenciální problémy a ušetřili čas a mohli se při vývoji samotné konzole na tyto problémy soustředit. To jde ruku v ruce se starším prohlášením Phila Spencera. Šéf herní divize Microsoft uvedl, že konzole XSX a XSS byly vytvořeny od nuly pro zpětnou kompatibilitu.

Programátoři, designéři a další lidé ve společnosti ušetřili tedy čas a měli prostor pro automatické vylepšení starších her, například automatické HDR.

„Za poslední rok jsme procházeli testovacím procesem, který mohl u jedné hry trvat 16 až 24 hodin,“ prozradil Ronald s tím, že najali armádu testerů. Bylo jich asi 500 a za úkol měli zahrát si všechny hry, aby správně fungovaly na nové generaci Xboxu.

Přečtěte si také: Xbox Series X se teď prodává pod 10 tisíc korun

V neposlední řadě Jason Ronald potvrdil, že předplatné Xbox Game Pass může v budoucnu obsahovat více her z Xboxu 360 a prvního Xboxu. Problémem ale v tomto případě je licencování, protože někteří vývojáři a vydavatelé už neexistují.

Když už jsme u Xboxu, tak Microsoft nedávno potvrdil streamovací služby, které budou na Xboxu Series X a Xboxu Series S fungovat. K dispozici budou aplikace jako Netflix, Disney +, HBO Max, Spotify, YouTube, YouTube TV, Amazon Prime Video, Hulu, NBC Peacock, Vudu, FandangoNow, Twitch, Sky Go, NOW TV a Sky Ticket.

Xbox Series X/S vycházejí 10. 11. letošního roku.