Pokud jste to nezaregistrovali, tak minulý týden se na internetu objevily gameplay záběry z nadcházejícího The Last of Us Part II, za jejichž zdroj byl původně považován nějaký tester či vývojář. Nové informace však naznačují, že za celý únik jsou zodpovědní hackeři. Potvrdilo to hned několik přesvědčivých zdrojů. Jedna z osob, která byla s hackery obeznámena, uvedla, že zneužili bezpečnostní zranitelnost starších her od Naughty Dog, aby se dostali k zmiňovaným záběrům. Druhý zdroj od Kotaku seznámený se strukturou vývoje hry potom dále objasnil určité podrobnosti.

Informace o zjevném hackerském útoku nejdříve sdílel na Twitteru v sobotu večer uživatel jménem Pixelbutts, který navíc později vypracoval celou zprávu o tom, jak na to celé přišel. Své skutečné jméno však odmítl zveřejnit. Popsal sled událostí, které začaly v lednu. V té době hackerská skupina objevila způsob přístupu k serverům Amazonu pro hry od Naughty Dog pomocí informací, které byly v zásadě uvedeny v kódu starších titulů studia jako například Uncharted 3 a The Last of Us. Tyto hry přistupují k serverům kvůli funkcím pro více hráčů, ale zřejmě je lze také použít k načtení souborů tam uložených. Během března tímto způsobem ukradli ze serverů alespoň jeden 1 TB dat spojených s The Last of Us.

Jedna ze stěžejních ukradených cutscén zveřejněných útočníkem zahrnovala vývojový kód, který identifikoval záběry jako pocházející z 1. dubna/apríla. Zatím není jasné, jestli by útočníci byli schopni získat i něco víc než pár gameplay záběrů, například celou hratelnou část. Ovšem nic není nemožné a i přesto, že byl někdy kolem 30. 4. změněn přístupový klíč k serverům Amazonu by se jim to mohlo povést.

Pixelbutts také tvrdí, že oznámil Naughty Dog bezpečnostní nedostatek v únoru/februáry a že se nepodílel na útoku ani nezískal žádný z materiálů, které unikly.

Zároveň dnes ráno spolehlivý bývalý zpravodajský editor Kotaku Jason Schreier potvrdil, že za únik jsou opravdu zodpovědní hackeři. Citoval dvě zasvěcené osoby, které mu sdělily informace shodné s těmi od druhého zdroje Kotaku.

Co zůstává nejasné je to, kdo konkrétně útok provedl a proč. Pixelbutts nevěří, že skupina hackerů, kteří objevili slabinu zabezpečení v lednu, způsobila únik materiálu. Podle něj jde spíše jen o nadšence studia, kteří mají rádi vývojový obsah her, než o zlomyslné hackery. Přesto věří, že někdo, kdo se dozvěděl o problémech ve studiu, možná prostřednictvím této skupiny, zveřejnil ony materiály.

Pokud vás zajímá přímo vyjádření Sony k této situaci, zástupce společnosti v pátek řekl, že identifikovali primární jednotlivce odpovědné za únik a uvedl, že tito lidé nebyli současnými ani bývalými zaměstnanci ani dodavateli.

Únik odhalil spoustu důležitých bodů hry, jež měly zůstat v tajnosti a naštval nejen vývojáře, ale i hráče, kteří si chtěli The Last of Us 2 vychutnat bez jakýchkoliv spoilerů a omylem se z tohoto úniku něco dozvěděli.

Únik určitých filmových pasáží vyvolal mezi hráči rozruch. Jedinci jsou naštváni tím, jak The Last of Us Part II skončí. My vám tady rozhodně nic z toho neprozradíme. Místo toho napíšeme, že Sony se snaží všechny důkazy mazat, a dokonce maže z YouTube i videa, ve kterých se pouze o těchto spoilerech mluví.

Na druhou stranu únik zdá se neoslabil prodeje. Na Amazonu je The Last of Us Part II druhou nejprodávanější hrou pro PS4 ve Spojených státech amerických a Velké Brutánii, zatímco ve Francii je na prvním místě. Hra se objevuje rovněž v žebříčcích nejprodávanějších her napříč zeměmi.

The Last of Us Part 2 vyjde 19. 6. 2020 s českými titulky na PS4.