Co si vybavíte, když se řekne E3 2019? Keanu Reevse? Doom Eternal? Fallen Order? Fallout 76? Co se pravděpodobně nevybaví nikomu je oznámení pokračování série CrossFire, tedy bezplatné akční střílečky z pohledu první osoby s názvem CrossFireX. Že jste o sérii CrossFire nikdy neslyšeli? To není velké překvapení, hra totiž v Evropě není vůbec známá. V Asii jde ale o nejhranější first-person střílečku, která má za dobu své existence přes 650 miliónů hráčů. Pojďme se podívat na trochu historie této série.

Nejstarší díl vyšel v roce 2007. Titul lákal hráče na akční a taktické 5v5 bitvy plné střelby. Hra byla téměř stejná jako legendární Counter-Strike 1.6. Titul dlouho poté ještě udržoval při životě nespočet modifikací, jež byly v průběhu času přidány a které známe právě ze zmíněného Counter-Striku.

V roce 2014 se fanoušci série konečně dočkali dalšího dílu. CrossFire 2 přinesl opět strategickou 5v5 akci, v níž jeden tým útočí a druhý brání. Dvojka byla tradičně zcela zdarma, i když přinesla krátkou placenou singleplayerovou kampaň. Hra byla už na první pohled nesmírně podobná CS:GO a stejně jako jednička, našla své hráče téměř výhradně jen v Asii, kde ovšem zastínila CSko, které v té době vládlo v Evropě..

Nyní se přesuňme zpět na loňskou E3. Tam totiž Microsoft představil CrossFireX od studia SmileGate Entertainment. Titul slibuje opět nabušenou týmovou akci, co největší realističnost, a to vše jako obvykle úplně zdarma. Velmi zajímavé je, kolik úsilí vkládají vývojáři do singleplayerového příběhu. O ten se postará finské studio Remedy, stojící za fantastickým hororem Alan Wake a akční adventurou Control. Vývojáři mimo jiné slibují tu nejlepší grafiku v rozlišení 4K, jakou lze ze čtvrté generace konzolí vytáhnout. Ano, hra totiž nejdříve vyjde jako dočasná exkluzivita na Xbox One, a to konkrétně na konci letošního roku. Majitelé počítačů si budou muset počkat odhadem o půl roku déle. Pokud vás CrossFireX láká, tak už 25. června by měla odstartovat otevřená beta na Xboxu One, vyzradil předčasně Microsoft Store.

Microsoft se nechal slyšet, že se s titulem CrossFireX snaží dostat sérii CrossFire na evropský trh. Může jim to vyjít? To je zapeklitá otázka. Hra dokonce může později vyjít na PlayStation 4, protože CrossFireX je označováno spojením nejprve na konzoli Xbox One.