Po fiasku s Xboxem One se Microsoftu podařilo několik skvělých tahů, kterými získal nemalé sympatie. Ať už je to odvážné herní předplatné Game Pass po vzoru Netflixu, případně Xbox Series S, levnější konzole nové generace.

Obě novinky mohly zaujmout nejen běžné hráče, ale také ty, kteří moc často nehrají. A právě na ně americká korporace cílí s další svým zařízením. Už dlouho se o něm mluví, Microsoft se přímo netají jeho vývojem, ale teď to máme černé na bílém díky serveru Windows Central.

Dalším zařízením je Xbox Keystone. Zatím jde pouze o kódové označení. Skrývá se za ním malé zařízení pro streamování, které připojíte do televize nebo monitoru přes HDMI a napojíte se na Xbox Game Pass a Xbox Cloud Gaming.

Xbox Keystone je de facto Chromecast nebo Google Stadia. Cílem Microsoftu je, aby šlo o cenově dostupné zařízení, díky němuž si na televizi a monitoru můžete zahrát hry bez nutnosti vlastnit konzoli nebo počítač.

Vydání takového zařízení je ale ještě vzdálené. Microsoft se rozhodl odklonit od současné verze Keystonu a využít získané poznatky novým směrem, který v budoucnu umožní poskytovat Xbox Cloud Gaming většímu počtu hráčů po celém světě.

Spekuluje se, že Keystone nakonec poběží na nějaké ořezané verzi operačního systému Windows nebo Xbox, vzhledem k tomu, že Keystone se původně objevil v seznamu operačních systémů vedle různých platforem Xboxu jako je ERA a GameOS.

Tady je dobré ještě připomenout jiné neoficiální informace. Podle nich Microsoft chystá nejen zařízení ve stylu set-top boxu, ale také aplikaci pro chytré televize. Ta by v budoucnu měla stačit na streamování her, tedy společně s Xbox ovladačem.

Možná se něco nového o této budoucnosti dozvíme 12. 6., kdy se koná společná tisková konference Xboxu a Bethesdy.