Aktualizace: Bohužel se v důsledku omylu na straně českého zastoupení Xboxu stala chyba. Pro silnější model nového Xboxu, tedy Series X, byla uvedena špatná česká maloobchodní cena. Skutečnou cenou je 13 499 Kč, to je o 500 Kč více, než bylo udáno. Cena pro slabší model Series S zůstává stejná, tedy 7 999 Kč.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Společnost Microsoft pokračuje v odhalování podrobností o nové generaci Xboxu. V dopoledních hodinách jsme se dozvěděli, že se Xbox Series S bude prodávat od 10. 11. letošního roku za doporučenou maloobchodní cenu 7 999 Kč. Před pár minutami byly detaily odhaleny i u výkonnějšího modelu.

Xbox Series X bude k dostání také od 10. 11. Jeho cena byla stanovena na 13 499 Kč, což je velmi příjemné překvapení. Zejména s ohledem na nedávné spekulace. Ty strašily cenou kolem 600 amerických dolarů. Jak se ale ukázalo, cena je nakonec 299 dolarů/eur za Xbox Series S a 499 dolarů/eur za Xbox Series X.

Předobjednávky pro zájemce budou spuštěny 22. 9.

Současně s cenami Microsoft oznámil, že součástí předplatného Xbox Game Pass Ultimate a PC bude EA Play, a to bez dalších nákladů. Na konzolích Xbox a PC s Windows 10 si tak budete moci zahrát vybrané hry od Electronic Arts a k tomu si vyzkoušet připravované tituly této společnosti.

Microsoft pro zájemce připravil program Xbox All Access, který umožní hráčům koupit si Xbox Series X nebo Series S na splátky. Platba bude rozdělena na 24 měsíců - Series X za 34,99 dolarů měsíčně (788 Kč) a Series S za 24,99 dolarů měsíčně (563 Kč). V době vydání ale bude Xbox All Access dostupný ve 12 zemích. Česká republika ani Slovensko mezi nimi nejsou. Americká společnost ale slibuje v roce 2021 rozšíření.

Microsoft v den vydání nové generace Xboxu slibuje celou řadu optimalizovaných her. Vychutnat si budete moci next-gen verze Gears Tactics, Tetris Effect: Connected, Assassin's Creed Valhalla nebo Watch Dogs: Legion.

POROVNÁNÍ VÝKONU, VZHLEDU I VELIKOSTI

Xbox Series S je o téměř 60 % menší než Xbox Series X. Jedná se o nejmenší Xbox všech dob. Jeho velikost podle všeho je nějakých 27 x 7 x 15 centimetrů. Xbox Series X má zhruba 30 x 15 x 15 centimetrů a PlayStation 5 přibližně 38 x 11 x 31 centimetrů.

Xbox Series S byl po řadě únicích včera konečně představen. Microsoft uvádí SSD disk o velikosti 512 GB a konzole bude schopná přehrávat hry při rychlosti až 120 snímků v rozlišení 1440p s možností upscalování na 4K. Rovněž podporuje ray-tracing, rychlejší načítání her, variabilní obnovovací frekvenci a VRS. Na druhou stranu nemá Blu-ray mechaniku, je tedy určena výhradně pro digitální kopie her.

Xbox Series S je startovní konzolí nové generace. Na Xbox Series X bude ztrácet, stejně tak na PlayStation 5. Výkon grafického čipu u Series S dosahuje na 4 teraflopy, zatímco u Series X je to 12,15 teraflopů a u PlayStationu 5 potom 10,3 teraflopů. Bude zajímavé sledovat, jak hry budou fungovat na výrazně méně výkonném hardwaru. Každopádně, Series S je čtyřikrát výkonnější než Xbox One S, uvádí Microsoft. S konzolí cílí na rozlišení 2K (1440p) při 60 snímcích za sekundu, ale například multiplayer Gears 5 poběží při 120fps.

Pokud vás zajímají veškeré detaily, níže na obrázku najdete všechna specifika Xboxu Series X, Xboxu Series S a PS5, včetně procesoru, operačních pamětí, velikosti SSD disků, zpětné kompatibility (na PS5 pouze hry z PS4) nebo odhadované ceny. Ta byla nyní potvrzena u obou Xboxů, zatímco na PlayStation nadále čekáme.