Schyluje se k velké právní bitvě, na jejímž konci budeme vědět, zda Microsoft dostane ve Spojených státech amerických povolení koupit Activision Blizzard za rekordních 68,7 miliardy dolarů. Když ne, hrozí, že z dohody vycouvá.

Právníky Microsoftu, Activisionu Blizzard a Federální obchodní komise čeká dle všeho tuhá bitva. Majitel Xboxu a vydavatel Call of Duty budou čelit obavám amerických úředníků. Ti v novém dokumentu považují exkluzivitu hry Starfield za dostatečný důkaz pro zablokování akvizice.

Federální obchodní komise (FTC) poukazuje na to, že Microsoft vydává hry Bethesdy a ZeniMaxu výhradně na své platformy. Zmiňují zejména připravovaný Starfield od Bethesda Game Studios, který nebude dostupný na PlayStationu 5. Přitom před akvizicí Microsoftem mělo ambiciózní vesmírné RPG od tvůrců Skyrimu vyjít také na PS5.

Podle FTC přikládají v Microsoftu velkou váhu obavám z naštvání hráčů, kteří nebudou mít přístup k obsahu Activisionu Blizzard, ovšem stejné obavy nezabránily rozhodnutí v případě ZeniMaxu a Bethesdy. Kvůli podobným obavám už dříve Microsoft nabídl Sony smlouvu, která zaručí, že Call of Duty bude vycházet na konzole PlayStation po dobu 10 let. Takovou smlouvu ale v Sony odmítli. Podobnou smlouvu ohledně her Microsoftu a Activisionu Blizzard dostupných v cloudu podepsala společnost s Nvidií kvůli GeForce Now. Smlouvu má také Nintendo a menší firmy nabízející cloudové hraní. V GeForce Now a dalších cloudových službách se už začaly objevovat první hry od Xbox Game Studios, mimo jiné Gears 5, Grounded nebo série Age of Empires.

Dle některých Microsoftu, mírně řečeno, teče do bot, protože se zavázal, že Activision Blizzard koupí do 18. 7. 2023. Ovšem pokud federální soud vydá soudní příkaz a transakci předběžně zablokuje, tak bude muset proběhnout řada dalších soudních řízení, která by začala 2. 8. 2023. To je v podobném termínu, kdy ve Velké Británii začne odvolací řízení po rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy, který fúzi rovněž zablokoval.

Proto u federálního soudu zítra a v dalších dnech vystoupí nejen právníci všech stran, ale také generální ředitel Microsoftu Satya Nadella, šéf Xboxu Phil Spencer a řada dalších vedoucích pracovníků, včetně generálního ředitele Activisionu Bobbyho Koticka. Prostřednictvím videohovoru bude vypovídat ještě Jim Ryan. Šéf Sony bude probírat konkurenci na trhu a detaily dohody s Activisionem ohledně Call of Duty. Dorazí také zástupci Nvidie a dalších firem.

Microsoft v dokumentech přiznává, že pokud bude soudní příkaz vydán, tak se celá fúze o několik měsíců oddálí a firmy nestihnou uzavřít dohodu a budou nuceni znovu jednat o podmínkách akvizice, nebo od ní Microsoft odstoupí a zaplatí 3 miliardy dolarů Activision Blizzard jako odstupné/pokutu. Pokud bude naopak návrh na soudní příkaz zablokován, tak je Microsoft ochoten případ FTC urychleně projednat.

Případ bude zahájen zítra předběžným slyšením v San Francisku a bude pokračovat 23, 27., 28. a 29. 6.

Ve Velké Británii blokují akvizici kvůli obavám z jejího dopadu na vznikající trh clouhových her. Microsoft rozhodnutí označil za špatné pro Británii a Activision Blizzard za iracionální. Objevily se také námitky, že britský úřad špatně pochopil podíl na cloudovém trhu a chybně odhaduje, že Microsoft představuje 60 až 70 % celosvětových cloudových herních služeb. Nicméně Microsoft se odvolal a slyšení je stanoveno na konec července. Mezitím vystoupila řada britský politiků, včetně samotného premiéra, a tlačila na místní úřad, aby akvizici povolil.

Spojení Microsoftu s Activisionem Blizzard už dříve schválila Evropská unie a další menší trhy. V poslední době se objevil problém ještě na Novém Zélandě. Místní obchodní komise má obavy z dominance Microsoftu v cloudovém hraní a prodlužuje datum konečného rozhodnutí na 17. 7. 2023.