Popularita konzolí a služeb Xboxu roste. Microsoft může být se svou herní divizí spokojen, vyplývá z finanční zprávy americké společnosti. A to i přesto, že jsme se nedozvěděli, kolik kusů konzolí se prodalo.

První čtvrtletí fiskální roku 2022 (od 1. 7. do 30. 9. 2021) bylo pro značku Xbox rekordní. Je vidět, že práce Phila Spencera se vyplácí. Vedoucí herní divize Microsoft změnil Xbox. Místo konzole se celá společnost soustředí na ekosystém multiplatformních služeb, který každý rok roste.

Tržby Xboxu dosáhly na 3,593 miliardy dolarů, což je o 16 procent (501 milionů dolarů) více než v prvním čtvrtletí předchozího roku. Jde o nový rekord pro „zelený“ tým. Velkou měrou se o rekord postaral obrovský nárůst prodejů konzolí. Prodej hardwaru Xboxu meziročně vzrostl o 166 procent, a to díky pokračující poptávce po konzolích Xbox Series X a Series S.

Příjmy z obsahu a služeb pro Xbox vzrostly o dvě procenta. Microsoft bohužel neuvedl, kolik předplatitelů má v současné době Xbox Game Pass, zástupci pouze prozradili, že v daném období zaznamenala služba nárůst předplatitelů. Poslední čísla jsou z ledna 2021, kdy to bylo 18 milionů.

Růst příjmů z obsahu a služeb Xboxu byl pozitivně ovlivněn first-party hrami, které kompenzovaly pokles prodejů third-party her. Jak víme, spousta titulů byla odložena na rok 2022.

Microsoft v tomto období zvýšil investice do výzkumu a vývoje o 14 procent (673 milionů dolarů) v důsledku rostoucího zájmu o cloudové služby, včetně Xbox Cloud Gaming.

Hry jsou ale pouze jedním segmentem obrovského Microsoftu. Celkově společnost vykázala za čtvrtletí tržby ve výši 45,3 miliardy dolarů (+22 %). Co se příjmů týče, tak zisk Microsoftu byl 20,5 miliardy dolarů.

Microsoft se netají tím, že herní divize je důležitou součástí celé firmy. Proto společnost plánuje v budoucnu nákup dalších studií, které se přidají do divize Xbox Game Studios.

„Letošní konec roku přinese dosud největší nabídku obsahu a exkluzivních her, včetně tří nových tříáčkových titulů (mimo jiné Halo Infinite) dostupných prostřednictvím předplatného služby Xbox Game Pass, která i nadále nabízí nejlepší hodnotu v oblasti her,“ uvádí Microsoft.

KOLIK SE PRODALO KONZOLÍ A KOLIK MÁ XBOX GAME PASS PŘEDPLATITELŮ?

Microsoft už v době Xboxu One přestal hlásit, kolik prodává konzolí. Pokračuje v tom také u Xbox Series X/S. Odkázání jsme tak na analytiky. Jedním z nich je známý Daniel Ahmad. Ten odhaduje, že Xbox Series X/S má na kontě 8 milionů prodaných kusů a Xbox Game Pass si platí více než 20 milionů lidí.

Připomeňme, že konkurenční Sony už v červenci hlásila překonání hranice 10 milionů prodaných kusů u konzole PlayStation 5. V dalších třech měsících se prodalo dalších 3,3 milionu kusů. Celkově má PS5 prodáno 13,4 milionu kusů.

Kdyby nebyly problémy s nedostatkem čipů, měly by obě konzole na kontě více prodaných kusů.