Když se zásluhou migrace obsahu končícího Bethesda.net Launcheru na Steam objevila v nabídce nejpopulárnějšího herního klienta freeware klasika Wolfenstein: Enemy Territory, většina hráčů a fanoušků to brala spíše jako kuriozitu. Hru, která vyšla na PC už v roce 2003, je koneckonců stále možné zcela zdarma a legálně stáhnout z celé řady míst a díky dlouholeté práci komunity si člověk může i dnes najít slušnější server.

Asi málokdo proto čekal, že ještě někdy dojde na pokus o oprášení Enemy Territory oficiální cestou. Přesně to se ale stalo, protože společnost Bethesda oznámila založení několika oficiálních serverů, které hostuje samotné studio id Software. Tvůrci na webu Slayers Clubu, jenž nyní kromě různých akcí spojených se sérií DOOM nyní pokrývá i značky Quake a Wolfenstein, uznali práci komunity a její snahu hru udržovat a stále nabízet servery s různými mody a uživatelskými mapami. Přesto ale chtěli nabídnout hráčům nostalgický, pokud možno původní zážitek. A právě k tomu slouží nové oficiální servery.

Na serverech od id Software si můžete zahrát čistou verzi hry bez jakýchkoliv modifikací. Čeká vás zde všech šest originálních a standardně je nastaven herní mód Campaign. Celkem jde o čtyři servery a každý náleží jinému regionu - Spojeným státům (Texas), Evropské unii (Nizozemsko), Velké Británii (Londýn) a Austrálii (Canberra). Servery, na kterých se mohou utkat dva týmy až o osmi hráčích, jsou takto rozdělené proto, aby mohl každý hrát s relativně nízkým pingem.

Jen pozor, na serverech má být povolena palba do vlastních, takže musíte občas dávat bacha, kam a hlavně na koho vlastně střílíte. Leckoho by pak mohl potěšit fakt, že na žádném z oficiálních serverů není aktivní nechvalně proslulá proti-cheatovací ochrana Punkbuster, která během příliš mnoha let svého působení otravovala příliš mnoho legitimních hráčů, kteří cheaty neviděli ani z rychlíku.

Samozřejmě to znamená, že cheateři mají teoreticky na oficiálních serverech volnou ruku, ale doufáme, že v tak starém titulu si už žádný chudák nemusí nic dokazovat a kazit ostatním hru. A že Wolfenstein: Enemy Territory rozhodně patří mezi hry, které si zasluhují, aby byly i po tak dlouhé době dostupné v nezkažené formě. Bethesdu a id Software tak nezbývá než pochválit za příznivý krok, na který ale, jak už to tak v herním průmyslu bývá, nedošlo pouze z dobroty srdce. Nyní je totiž Enemy Territory k dostání i přes Microsoft Store, a tak chtěli zjevně tvůrci nabídnout vhodné prostředí nejen veteránům a pamětníkům, ale i nováčkům. Takže upalujte střílet nácky i spojence.