Kdysi velice oblíbená závodní arkádová série se hledá. Za svou dlouhou historii jsme si mohli zahrát různé díly Need for Speed, ale nadále v diskuzích převládá názor, že nejlepší jsou díly Underground, Most Wanted a Carbon. To si má studio Criterion Games odnést i z diskuze s fanoušky a tvůrci obsahu, kteří byli pozváni do kanceláři, aby s vývojáři probrali budoucí směr série.

O schůzce v kancelářích Criterionu informoval KuruHS. Speedrunner z komunity Need for Speed byl součástí skupiny 15 tvůrců obsahu. Kvůli NDA nemůže být moc konkrétní. Referencí pro směr NFS mají být již zmíněná trojice dílů. Celkově se ale mělo diskutovat o aspektech jednotlivých dílů a spin-offů, aby Criterion získal potřebné názory. Lze z toho prý složit to, že by se nový díl měl zbavit Brake2Driftu a zaměřit se na ovládání založené na gripu, stejně tak nabídnout smysluplnější multiplayer (žebříčky a podobně), rozšíření hudebních žánrů a větší možnosti v přizpůsobení, což může odkazovat na vylepšení systému Autosculpt.

S pozvanými se měli vývojáři bavit dokonce o rozpočtu hry a rozdělení na různé prvky. Z toho by měl být vytvořen solidní základ pro další vývoj. Pokud vám to přijde jako sci-fi, tak Criterion se inspiroval u svých kolegů ze studia Motive. Ti před hlavním vývojem remaku Dead Space také pozvali fanoušky, aby se od nich dozvěděli, jak si předělávku survival hororu představují, co chtějí atd. A právě díky tomu je remake Dead Space oblíbený.

Doufejme, že stejně dopadne Need for Speed. Ze schůzky měli všichni odcházet s optimistickým pocitem a nadějí. Cílem má být udržet pozitivní dynamiku z Heat a Undboundu a snažit se přivést zpět starší fanoušky, kteří o sérii ztratili zájem.

Na akci se měla zmínit série Burnout, ale bez konkrétních informací. Jak víme, členové Criterionu by se rádi k této závodní značce vrátili.

Posledním dílem NFS je ten s podtitulem Unbound. Ten bude v listopadu/novembri letošního roku slavit druhé výročí. Hra nemá mít úplně skvělé výsledky. Přesto Criterion pokračuje v podpoře a i díky 30. výročí celé značky se pochlubil plánem na druhý rok podpory. Ten zahrne nové herní režimy, nový Speed Pass, nové události, výzvy, aktualizaci progresu a vylepšení kvality. Obsah je často inspirován předešlými díly série. Výsledkem má být dokonalý zážitek z NFS v jedné hře. Současně to autoři berou jako test pro práci s komunitou.

V rámci nastíněných plánů dojde na čtyři větší balíčky, počínaje Head to Head (únor-duben), dále Drift & Drag (květen-červenec, inspirovaný NFS Underground), Cops vs. Racers (srpen-říjen, inspirovaný NFS: Hot Pursuit) a nakonec zatím nepojmenovaný balíček plánovaný na říjen-prosinec. V každém balíčku bude alespoň jeden hlavní nový režim a/nebo funkce, dvě nová plně přizpůsobitelná vozidla s body kity a s nesčetným množstvím vyměnitelných dílů, nové závody a další obsah.

Mimochodem, dnes je NFS Undbound dostupné v předplatném PlayStation Plus Extra/Premium. Je také součástí EA Play a Xbox Game Pass Ultimated.