Antimonopolní úřad Evropské unie mát mít výhrady k akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft a má vnést námitky, což bude další překážka k dokončení transakce v hodnotě téměř 69 miliard dolarů.

Informace přinesla agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroje obeznámené s touto záležitostí. V Bruselu mají v následujících týdnech připravit dokument a vznést námitky proti koupi. Microsoft se měl chtít dohodnout před tímto dokumentem, obě strany dokonce měly vést neformální dialog (a stále ho vedou) a majitel Xboxu je připraven předložit úředníkům nápravná opatření, EU ale má přesto trvat na oficiálním vznesení námitek. Možná z důvodu toho, aby to nikdo nemohl napadnout.

Antimonopolní úřad Evropské unie si už dříve stanovil lhůtu pro rozhodnutí o akvizici do 11. 4. 2023. Dnešní informace, s ohledem na britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (podrobnější šetření fúze) a americkou Federální obchodní komisi (žaloba), není překvapivá.

Jak Microsoft chce přesvědčit příslušné orgány na různých trzích? Jedním z ústupků je například dohoda uzavřena před několika týdny s Nintendem, kdy se Microsoft zavázal vydávat Call of Duty na konzolích této japonské společnosti po dobu následujících deseti let. Stejný návrh byl rovněž předložen Sony, jež ho ale odmítla.

Microsoft v prohlášení pro agenturu Reuters potvrdil, že pokračuje ve spolupráci s Evropskou komisí, aby vyřešil veškeré obavy týkající se trhu. „Naším cílem je přinést více her více lidem a tato dohoda tento cíl podpoří,“ dodal mluvčí technologického gigantu.