Čekání na podzim příštího roku bude o něco snesitelnější pro všechny, co se těší na zajímavou slovenskou akční adventuru Vivat Slovakia, která připomíná série GTA a Mafia. Tedy jak se to vezme. Autoři totiž na Steamu zveřejnili demoverzi.

Konkrétně jde o bezplatné grafické demo. „Dá se v něm procházet po vnitrobloku Petržalky (jedné z městských částí Bratislavy, pozn. redakce), zkoušet dynamické světlo, nahlížet do fake interiérů nebo objevovat easter eggy,“ informuje tisková zpráva a upozorňuje, že nejde o finální vizuál hry. Ten se bude ještě zlepšovat, hlavně animace a modely postav, včetně hlavní postavy Milana. Nejde tedy o gameplay demo.

„GFX demo hry Vivat Slovakia představuje grafické možnosti vyvíjené hry. Můžete si v něm posouvat herní čas a sledovat, jak se chová dynamické osvětlení vůči objektům a prostředí. Testovali jsme na něm prostorový zvuk, fake interiéry nebo fyziku hlavní postavy, přičemž model samotného hrdiny, stejně tak všech ostatních postav, jsou změněné.“

„Ty otřesné animace, hlavně chůze, jsou taktéž změněny. Při vývoji této aplikace se nehledělo na optimalizaci, a tedy neodpovídá hardwarovým požadavkům vyvíjené finální verze. Pokud se vám bude GFX demo sekat, žádný strach, u Vivat Slovakia velmi řešíme optimalizaci. Dokonce, pokud nám pošlete své HW parametry, pokusíme se finální produkt optimalizovat na váš počítač. GFX demo Vivat Slovakia bylo vytvořeno na jaře 2021 pro účely prezentace pro odbornou komisi Fondu na podporu umění,“ přibližuje účel dema tisková zpráva.

„Před spuštění GFX dema se zobrazí launcher, který požádá o zaslání HW parametrů, jako je grafická karta, procesor či RAMky. Nesbírá žádné osobní údaje. Cílem je, abychom věděli, jaký HW mají naši budoucí hráči,“ dodávají tvůrci.

Vivat Slovakia je akční adventura zasazena do fiktivní Bratislavy během divokých 90. let. Ulice ovládají mafiánské gangy, které svoji sílu neskrývají ani za bílého dne. Na denním pořádku je výpalné podniků, výbuchy aut či jiné vyřizování si účtů. Praktiky podsvětí si osvojili i některé vládní špičky, které využívají mafii na tu nejšpinavější práci. Rozdíl mezi tajnou službou a organizovaným zločinem se ztrácí.

Hrát budete za holohlavého třicátníka, jenž pracuje pro tajnou policii v interní slovenské informační službě. Jako krytí má práci taxikáře, která mu umožňuje volně se pohybovat městem a monitorovat podezřelé osoby v bezprostřední blízkosti.

Hlavní úlohy se jako dabér ujmul Marián Labuda mladší. Vašeho kolegu, mladé ucho, namluví herec Lukáš Frlajs. Ve hře uslyšíme i nejznámějšího imitátora Rasťu Piška nebo bezpečnostního analytika Milana Žitného.

Přes rok starý teaser trailer