Odhalování tajných dokumentů, vydírání, žaloby a zaručené drby. Soudní spory velkých společností na sebe vždy strhávají pozornost a v případě Sony a Microsoftu tomu nebylo jinak. Jak to všechno začalo, kdo si dal kolik vlastních gólů a jaké se pískaly fauly? Pojďme si celou situaci shrnout.

První větší spor vznikl už v srpnu 2022, kdy Microsoft obvinil Sony, že blokuje přidávání her do Game Passu. Jednalo se o sérii Call of Duty, kterou Sony vnímá jako zásadní titul při výběru a následné koupi konzole PlayStation. Microsoft s názorem Sony nesouhlasil a prohlásil, že Activision Blizzard nemá žádné jedinečné tituly. Podle Microsoftu se Sony snaží zabránit rozvoji Xbox Game Passu a platí vydavatelům a vývojářům za to, aby zabránila přidávat jejich obsah do Game Passu.

Příběh pokračoval o pár měsíců později - v prosinci. Krátce před začátkem galavečeru The Game Awards 2022 se Microsoft oficiálně dozvěděl, že Federální obchodní komise (FTC) bude společnost žalovat kvůli akvizici Activisionu Blizzard za téměř 69 miliard dolarů. Způsob, jakým tento krok provedli, nebrání Microsoftu v nákupu Activisionu Blizzard, ale spíše jde o snahu prodiskutovat podmínky. Podle FTC by majitel Xboxu nákupem vydavatele Call of Duty poškodil hospodářskou soutěž v oblasti herních konzolí a předplacených služeb a hraní v cloudu. 

Vzhledem k situaci, kdy Microsoft musí akvizici Activisionu Blizzard dokončit nejpozději do 18. 7. 2023. a soud by měl proběhnout až 15 dní po termínu, využil Microsoft situace a začalo soudní řízení, kde mohl prezentovat svou situaci a důvody nákupu AB. Koncem června se tedy začala situace rozebírat a hned ze začátku došlo na ostrý střet.

LŽI ODKRÝVÁ OSOBNÍ KORESPONDENCE

U soudu se hned zprvu vytasil první důkaz a tím byla osobní korespondence - tedy e-mail z loňského roku mezi Jimem Ryanem a bývalým generálním ředitelem Sony. Jim Ryan v něm píše, že žádné obavy nejsou na místě a že Call of Duty bude na PlayStationu ještě mnoho let, že o tomto tématu mluvil s Philem Spencerem z Microsoftu a Bobbym Kotickem z Activisionu Blizzard. Z toho tedy vyplynulo, že Jim Ryan úředníkům lhal, když jim tvrdil, že obavy o budoucnost COD na PS jsou opodstatněné. 

Nicméně současná smlouva mezi Activisionem a PlayStationem vyprší s letošním dílem a v případě, že Activision bude vlastnit Microsoft, FTC tvrdí, že není pravděpodobné, že by Sony s Microsoftem uzavřelo další smlouvu. FTC se obává, že by se hra Call of Duty mohla stát exkluzivní pro Xbox a PC a na platformě PlayStation by už nevycházela.

MICROSOFT ODHALIL SVÉ SKUTEČNÉ ZÁJMY

Právní zástupce Microsoftu situace využil a uvedl na pravou míru jejich záměry, kterými nejsou konzole, ale mobilní telefony. Tento trh má hodnotu kolem 145 miliard dolarů, což je nesrovnatelně více, než u konzolí. Microsoft má na tomto trhu pouhé 0,3 %, a to chce změnit tímto nákupem AB.

Federální obchodní komise (FTC) se snažila přesvědčit soud, že spojení Microsoftu s vydavatelem takových velkých titulů, jakými jsou Call of Duty, Diablo nebo World of Warcraft, bude mít dopad na trh a konkurenci

NENÍ EXKLUZIVITA JAKO EXKLUZIVITA

Dále se také předložily dokumenty, které dokazovaly, že hry Starfield i Redfall měly původně vyjít i na PS5, ale Microsoft to u obou her zakázal poté, co koupil ZeniMax, mateřskou společnost Bethesdy. To mělo podpořit argument, že stejný osud může potkat i Activision Blizzard a jejich hry. Na to Microsoft reagoval slibem, že mnoho dalších budoucích titulů ZeniMaxu (tedy i Bethesdy) se objeví na PlayStationu a Nintendu. Dokonce se stalo to, že Phill Spencer konkrétně odpřísáhl vydání dalších dílů COD na PS.

Při soudu padlo i několik dalších zajímavých tvrzení. Microsoft vysvětloval, že od doby neúspěšného startu Xboxu One chtějí hry dopřát všem hráčům a všude, což dělají skrze Game Pass. Protože ale Microsoft má na konzolovém trhu malý podíl, tak tu existují jisté podmínky, které diktuje Sony. Pokud by bylo na nich, rádi by s exkluzivitami skoncovali, ale Xbox je potřebuje, aby mohl Sony konkurovat.

Proti exkluzivitám je také Bobby Kotick z Activisionu Blizzard, který vyjádřil názor, že exkluzivita COD pro Xbox by ve výsledku Microsoft poškodila. Zároveň dodal, že se mýlil ohledně Nintenda Switch a že dodnes lituje nevydání COD na Switch.

NEROVNÉ PODMÍNKY A VYDÍRÁNÍ

Ohledně exkluzivit došlo ještě na další přestřelky. Microsoft poukázal na omezení při oznamování Call of Duty: Vanguard pro XBOX, které nemohl sdílet bežnými způsoby, třeba trailerem na svém YouTube kanále ani jinde, kde by to mohli vidět potenciální zákazníci, kteří nejsou jejich vlastními zákazníky. V případě Hogwarts Legacy, které vyšlo na začátku tohoto roku, byla situace jiná. Hru bylo možné vidět výhradně na prezentaci PlayStationu a měla také exkluzivní obsah pro hráče na PS5 v podobě vedlejšího úkolu. 

Při soudu dokonce došlo k vydírání. Bobby Kotick z Activisionu vydíral Microsoft skrze Call of Duty a to tak, že vyžadoval zvýšení podílu z tržeb. Zástupce FTC v soudní síni vysvětlil, že Microsoft vývojářům či vydavatelům dává 70 % zisku a 30 % si bere z tržeb sám. Activision Blizzard ovšem chce 80 %, protože tak to má právě nyní u konkurenčního PlayStationu.

MICROSOFT BY MOHL NECHAT KONKURENCI VYKRVÁCET

Microsoft se ve svých dokumentech jeví jako poražený účastník konzolové války. Podle nich na konzolovém trhu dominují společnosti Sony a Nintendo. Xbox se prý potýká s malým podílem na trhu: v roce 2021 měl pouze 16% podíl na celkovém prodeji konzolí.

V dalším předloženém důkazu FTC jasně poukazuje na to, že společnost Microsoft je ochotna přijmout finanční ztráty za účelem zvýšení počtu předplatitelů služby Game Pass. Jde o e-mailovou komunikaci mezi Mattym Bottym a Timem Stuartem, výkonným ředitelem Xbox Game Studios. Doslova by mohli lidem dát 10 let Game Passu zdarma a sledovat, jak se konkurence propadá do hlubin ve snaze získat placené předplatitele pro své služby či konzole. Z té představy, že by se to mohlo reálně stát, jednoho až zamrazí.

SONY MICROSOFTU NEVĚŘÍ

Právní zástupce společnosti Microsoft označil skepsi Federální obchodní komise (FTC) vůči cloudovým smlouvám za zcela absurdní. FTC se hájí tím, že jejich snahou je chránit spotřebitele, nikoli společnost Sony. Vyjadřují obavy z toho, že bychom mohli skončit ve světě, kde by obsah byl dostupný pouze prostřednictvím služby Game Pass a možná také skrze PlayStation Plus.

Další rivalita se dotýkala budoucnosti her společnosti Microsoft, které se rozhodne vydávat pro konzole. Společnost Sony se nechala slyšet, že se bojí zneužití použité technologie, takže studiím vlastněným Microsoftem bude vývojářské dev-kity posílat až s odstupem času. K tomu třeba došlo i v případě Minecraft Legends, které sice vyšlo na PS5, ale ve verzi z PS4. Smlouva o mlčenlivosti mezi vývojáři her pro Sony zkrátka není dostatečnou zárukou.

A TO VŠECHNO JENOM KVŮLI CODKU?

Soudkyně Jacqueline Scott Corley v závěrečné řeči vyjádřila údiv nad skutečností, že veškerá tato situace se týká pouze jedné hry - Call of Duty -  a upozornila na fakt, že 62 % majitelů konzole PlayStation tuto hru vůbec nehrálo. 

Federální obchodní komise (FTC) žádá soud o dočasné zastavení spojení mezi vydavatelem Call of Duty a Xboxem. Pokud by FTC dosáhla vítězství před soudem, Microsoftu by bylo zakázáno koupit Activision Blizzard do 2. 8. 2023, kdy je naplánován hlavní soud.

FTC SOUD PROHRÁLA A MICROSOFT DOSTAL ZELENOU

Výsledek tohoto soudního líčení dopadl dobře pro společnost Microsoft. Federální obchodní komise neprokázala, že by Microsoft plánovanou akvizicí narušil hospodářskou soutěž, tudíž může pokračovat v nákupu Activisionu Blizzard tak, jak měla původně v plánu. 

Celé řízení přineslo také další pozitivní výsledky - díky němu totiž došlo k písemnému ujednání, že Microsoft udrží tituly Call of Duty na PlayStationu po dobu 10 let a to na stejné úrovni s Xboxem. Dále se domluvili se společností Nintendo na uvedení Call of Duty na Switch, a také uzavřeli dohody, které poprvé přinesou obsah společnosti Activision Blizzard do několika cloudových herních služeb. 

I přes tuto skutečnost se ale může FTC proti výsledku odvolat. Velká Británie akvizici stále neodsouhlasila, jelikož slyšení je stanoveno až na začátek příštího měsíce. Microsoft musí Activision Blizzard koupit do 18. 7. ke splnění své části dohody. Brad Smith, ředitel společnosti Microsoftu, se k celé věci také vyjádřil pozitivně a poděkoval justici v San Franciscu za rychlé, včasné a důkladné rozhodnutí.

Aktualizace: FTC se nakonec odvolala.