Prvních několik hodin federálního soudu mezi americkou Federální obchodní komisí a Microsoftem přineslo zásadní informaci, nebojím se napsat bombu, která může majiteli Xboxu vyhrát tento spor a usnadnit akvizici Activisionu Blizzard za rekordních 68,7 miliardy dolarů.

Právní zástupce Microsoftu u soudu v San Franciscu odhalil e-mail z loňského roku mezi Jimem Ryanem a bývalým generálním ředitelem Sony. Prezident a generální ředitel společnosti Sony Interactive Entertainment a de facto šéf PlayStationu v e-mailu uvedl, že Microsoftu vůbec nejde o exkluzivitu Call of Duty.

„Vůbec nejde o exkluzivitu. Mají širší úmysly a mají peníze na takovéto kroky. Strávil jsem dost času s [Philem] Spencerem (a) Bobbym [Kotickem] a jsem si naprosto jistý, že Call of Duty bude na PlayStationu ještě mnoho let,“ napsal v soukromém e-mailu Ryan v roce 2022. Spencer je šéf herní divize Microsoftu a Kotick generálním ředitelem Activisionu Blizzard.

To je hodně překvapivé. Byl to právě Ryan, který po oznámení akvizice skákal jako čertík z krabičky a snažil se všechny přesvědčit, včetně regulačních orgánů ve Spojených státech amerických, Velké Británii a Evropě, že se Sony obává, aby Microsoft vydával nadále Call of Duty na PlayStation. Ryan také varoval před sabotáží verze hry pro PlayStation. Vypadá to, že Ryan celou dobu úředníkům lhal, a to jen několik měsíců po odeslání tohoto e-mailu.

Ryan v soukromém e-mailu pokračoval a utěšoval bývalého generálního ředitele Sony tím, že připravují několik dobrých věcí. „Nejsem šťastný, byl bych raději, kdyby k tomu nedošlo, ale všechno bude v pořádku, budeme více než v pořádku,“ dodal.

Obavy z exkluzivity Call of Duty hodně řešil britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy. Pak se ale úředníci zaměřili na trh s cloudem a akvizici kvůli tomu zablokovali. Evropská unie tyto obavy smetla ze stolu a stačily jí desetileté smlouvy, které Microsoft uzavřel s Nvidií ohledně GeForce Now, s Nintendem a jinými cloudovými službami. Zatímco americká FTC se z velké části zaměřuje na potenciální škody způsobené tím, že Microsoft udělá z her Activisionu Blizzard exkluzivity pro Xbox, PC, cloud a předplatné.

Možná Ryan věděl, že právníci Microsoftu mají tento e-mail a proto není v soudní síni přítomen, pouze něco řekne prostřednictvím předem nahraného videa.

INDIANA JONES EXKLUZIVITOU XBOXU

FTC v soudních dokumentech mimo jiné zmiňuje, že Redfall a Starfield měl být před koupí ZeniMaxu (mateřská společnost Bethesdy) multiplatformní a vyjít také na PS5, ovšem Microsoft po spojení tyto verze zakázal. To samé udělal také u hry Indiana Jones, kterou připravují tvůrci Wolfensteina z MachineGames. U soudu to před chvilkou řekl Pete Hines z Bethesdy s tím, že museli upravit smlouvu s Disney ohledně licence. Teď je Indiana Jones v rámci konzolí exkluzivitou Xboxu.

Nicméně některé hry od ZeniMaxu mají na PlayStation a Nintendo vyjít. Microsoft u soudu prohlásil, že má jít o mnoho dalších budoucích titulů.

Právní zástupce Microsoftu dnes u federálního soudu vysvětloval, že vynechat PlayStation u Call of Duty by nemělo smysl, protože příliš velký část příjmů je generována na konzoli Sony. Také se snaží soud přesvědčit, že Microsoftu nejde ani tak o konzole, nýbrž o mobily. Tenhle trh má hodnotu 145 miliard dolarů, což je mnohem více než hraní na konzolích nebo PC. Přitom Microsoft má na mobilním trhu pouhých 0,3 %. To chce změnit akvizicí, protože by získal studio King se značkou Candy Crush a dalšími známými tituly pro chytré telefony a tablety.